Go to Top

Zaposlitev za polovični delovni čas in s.p.

Zaposlitev za polovični delovni čas

Zaposlitev za polovični delovni čas, če ste samostojni podjetnik, ne pomeni, da ste popoldanski sp. Če ste samostojni podjetnik in si plačujete prispevke za polni delovni čas, to je za 40 ur na teden, potem pa dobite zaposlitev za polovični delovni čas, to ne pomeni, da morate redni s. p. preoblikovati v popoldanskega. Slednjega namreč odpre lahko le oseba, ki je zaposlena za polni delovni čas oziroma 40 ur na teden.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Če se samostojni podjetnik v času, ko ima podjetje odprto in si plačuje prispevke, zaposli za polovični delovni čas, ne rabi glede oblike s. p. spreminjati ničesar. Potrebno bo le spremenjeno plačevanje prispevkov.

Namreč,  zaposlitev za polovični delovni čas pomeni za 20 ur na teden. Za prvih 20 ur vam bo prispevke plačeval vaš novi delodajalec, za preostalih 20 pa boste plačevali vi kot s. p. Enako velja, če se zaposlite denimo za 15 ur; delodajalec bo plačeval prispevke za čas, ko ste zaposleni pri njem, za preostalih 25 ur pa boste prispevke plačevali sami.

Imate vprašanje v zvezi s pogodbo o zaposlitvi? Obrnite se na naše pravnike s številnimi izkušnjemi na področju delovnega prava.

zaposlitev za polovični delovni časS. p. in zaposlitev: prijava in odjava v socialna zavarovanja

Če se samostojnemu podjetniku, ki ima redni s. p., ponudi možnost za zaposlitev za krajši delovni čas od polnega, denimo za 20-urni, se mora za polovični delovni čas prek svojega s. p. prijaviti v zavarovanje za preostalih 20 ur, ki mu manjkajo do polne zaposlitve in polnega zavarovanja.

Prek s. p. bo tako plačeval prispevke za 20-urni delovni čas. Ob morebitem prenehanju veljavnosti pogodbe o zaposlitvi se mora odjaviti iz zavarovanja za s. p. za 20 ur in sledi prijava v zavarovanje s. p. za polnih 40 ur.

Pri tem opozarjamo: če ste zaposleni denimo za polovični delovni čas, tj. 4. ure na dan, ne morete odpreti s. p. za 2 uri dnevno. Vedno morate računati na to, da ste v kakršni koli kombinaciji zaposleni za 8 ur dnevno oziroma 40 ur mesečno.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Vas mika registracija lastnega podjetja? To lahko hitro in brezplačno opravite na VEM točki Data! Rezervirajte si svoj termin na data@data.si ali nas pokličite na 01 600 1530. Naši podjetniški svetovalci vam bodo rade volje priskočili na pomoč!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja