Go to Top

Kratkotrajno delo – nabiranje izkušenj v času počitnic

Kratkotrajno delo je lahko med poletnimi počitnicami izvrstna priložnost za nabiranje izkušenj. Podjetnikom namreč poleti, v času dopustov in poletnih počitnic lahko primanjkuje pridnih rok, ki bi pomagale v podjetju. Sploh, če gre za večje naročilo, ki ga mora podjetnik opraviti v najkrajšem možnem času. Tudi v takem primeru, podjetniku lahko na pomoč priskočijo ožji družinski člani. Tako delo se imenuje kratkotrajno delo in gre za brezplačno pomoč ožjega družinskega člana. Ožji družinski član si s sodelovanjem pri delu nabira dragocene izkušnje v času počitnic.

Več o pogojih in prijavi za kratkotrajno delo povprašajte tudi naše VEM referente ali pa se oglasite na naši VEM točki.

Informativni izračun plače

Prijava kratkotrajnega dela

Tovrstno kratkotrajno delo se ne obravnava kot delo na črno, v kolikor podjetnik družinskega člana, ki mu priskoči na pomoč, prijavi z M12 obrazcem v zavarovanje. Postopek prijave v zavarovanje ožjega družinskega člana, opravi samostojni podjetnik lahko sam prek portala e-Vem ali pa se zglasi na VEM točki, kjer mu bo prijavo opravil referent. Za postopek potrebuje osebni dokument in podatke družinskega člana (EMŠO, ime in priimek in datum začetka dela). Prijava kratkotrajnega dela na Upravni enoti ni več potrebna.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Kratkotrajno delo – omejitve in obveznosti:

  • kratkotrajno delo lahko opravljajo le: zakonec, otroci, ali starši lastnika (ali solastnika npr. družbe)
  • kratkotrajno delo mora biti opravljeno BREZPLAČNO (gre za pomoč!)
  • podjetje (s.p. ali družba) ima lahko največ 10 zaposlenih
  • mesečni limit za opravljanje dela je 40 ur
  • prijava v zavarovanje z M12 obrazcem – elektronsko oz. osebno na VEM točki
  • plačevanje prispevka za poškodbe pri delu in poklicne bolezni (5,03 EUR/mesečno)
  • voditi je potrebno natančno evidenco ur dela družinskega člana

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Prispevek za poškodbe pri delu in poklicne bolezni se plačuje mesečno do 20. v mesecu na poseben račun Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS).

Pravni nasvet

Podjetnik zdravstveni prispevek pri kratkotrajnem delu plačuje toliko časa, dokler je družinski član z obrazcem M12 – Prijava zavarovanje za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni, prijavljen v zavarovanje.

S plačevanjem prispevka preneha ko, bodisi elektronsko prek e-VEM portala ali pa osebno na VEM točki, podjetnik izpolni obrazec M12, ki je tokrat – Odjava zavarovanja za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni. Prispevka od tega dne, ko je podjetnik odjavil družinskega člana, ne plačuje več. Zavod za zdravstveno zavarovanje podjetniku ob prijavi kratkotrajnega dela, pošlje potrdilo o prijavi oz. odjavi le–tega.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja