Go to Top

Evri – v Sloveniji jih uporabljamo že več kot 15 let!

Evri – pred 15 leti so evri zamenjali tolarje

Evri – 1. januarja 2022 je minilo 15 let, odkar v Sloveniji uporabljamo evro. Danes je evro uradna valuta v 19 državah članic Evropske Unije (od 27 članic).

Informativni izračun plače

Evri – poznate podjetje Data?

Preden se posvetimo evrom, želimo na kratko predstaviti naše podjetje! Želite sami stopiti na pot podjetništva? Pri tem vam z veseljem pomagamo na Dati! Če ste čisto novi v svetu podjetništva vam vsekakor priporočamo posvet z našimi podjetniškimi svetovalci. Prav tako se je smiselno posvetovati z davčnimi in pravnimi svetovalci ter se dogovoriti z računovodjem glede vodenja poslovnih knjig. Vse te storitve vam pri nas nudimo! Ne odlašajte in nas pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Ustanovite d.o.o. na Dati!

Evri – od kdaj so v obtoku?

Evre uporablja več kot 340 milijonov ljudi. Kot knjižna valuta so bili evri uvedeni z letom 1999. Od leta 2002 pa so v obtoku v Avstriji, Belgiji, Franciji, Grčiji, Italiji, Luksemburgu, Nemčiji, Portugalski, Španiji, Nizozemski, Finski in Irski. Takrat je šlo za največjo zamenjavo denarja v svetovni zgodovini.

Bi želeli zaslužiti z vašim hobijem?

podjetniško svetovanje

Rezervirajte svoj termin za registracijo podjetja pri nas!

Evri – v Sloveniji od leta 2007

V Sloveniji so evri postali valuta leta 2007. Takrat smo jih prevzeli kot prva od držav, ki so se maja 2004 pridružile Evropski Uniji. S tem smo postali 13. članica EU s skupno valuto. Evri so zamenjali do takrat našo nacionalno valuto – slovenske tolarje. Menjava je bila 239,640 tolarja za evro.

Preberite tudi – Dvig minimalne plače v 2022!

Evri – kje jih še uporabljajo?

Za Slovenijo so evri postali uradna valuta še na Cipru, Malti in Slovaškem ter v baltskih državah (Estonija, Latvija in Litva). Evrsko območje tako šteje 19 članic. Evri pa so denarna enota še v Andori, San Marinu, Vatikanu, Monaku, Črni gori ter na Kosovu.

Postanite stranka računovodskega servisa DATA!

Evri – sedem bankovcev, osem kovancev

Evri, ki so v obtoku so v obliki sedmih bankovcev različnih vrednosti ter kovancev osmih vrednosti. Bankovci imajo enotno obliko, medtem ko imajo kovanci sprednjo stran enako, zadnjo stran pa vsaka članica oblikuje po svoje. Od srede 2013 do sredine 2019 so v obtok dajali nove bankovce iz serije Evropa. Pri tem pa ni več bankovca za 500 evrov, ki so ga prenehali tiskati. Evropska centralna banka je napovedala, da se do leta 2024 se obeta nova podoba evrskih bankovcev. Mimogrede, preberite tudi, kaj storiti s poškodovanimi bankovci.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja