Go to Top

Bankovec za 500 evrov se bo z današnjim dnem dokončno prenehal izdajati

Bankovec za 500 evrov – Svet Evropske centralne banke je že leta 2016 sprejel sklep o njegovi ukinitvi. Večina centralnih bank z evrskega območja je bankovec za 500 evrov prenehala izdajati januarja letos, danes pa sta izdajo ustavili še zadnji državi – Avstrija in Nemčija. Za pravni nasvet kontaktirajte naše pravne strokovnjake.

Informativni izračun plače

Odločitvi botrovala predvsem tveganja glede terorizma in pranja denarja

Odločitvi za ukinitev bankovcev za 500 evrov naj bi botrovala predvsem povezava med gotovino in organiziranim kriminalom. Gotovino je težje izslediti in večja kot je vrednost posameznega bankovca, lažje je skriti in prenašati večje količine denarja. Milijon evrov, sestavljen iz petstotakov, naj bi tako tehtal zgolj 2 kilograma. Če isto vsoto sestavimo iz stotakov, pa naj bi milijon tehtal že kar 22 kilogramov. Sicer pa večina izmed nas navedenega v praksi ne bo mogla preveriti.

Potrebujete zanesljiv računovodski servis?

Evro petstotak je sicer četrti najvrednejši bankovec na svetu. V Evropi je vrednejši od njega le bankovec za 1.000 švicarskih frankov. V svetovnem merilu pa sta bankovca z najvišjo vrednostjo bankovec za 10.000 brunejskih dolarjev in 10.000 singapurskih dolarjev. Njuna vrednost v evrih znaša več kot 6.000.

Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Bankovec za 500 evrov – bomo s petstotaki lahko še vedno plačevali?

Vsi, ki imajo na zalogi še kakšen bankovec za 500 evrov, so lahko brez skrbi. Bankovec za 500 evrov namreč še naprej ostaja veljavno plačilno sredstvo v vseh državah evro območja. Petstotaki naj bi še vedno predstavljajo dobra 2 odstotka vseh evro bankovcev v obtoku. Pričakovati pa je, da se bo njihovo število s prenehanjem izdaje pričelo precej hitro zmanjševati.

Pravni nasvet

V obtok novi prenovljeni bankovci iz serije Evropa

Bankovec za 500 evrov se torej ne bo več izdajal, bomo pa zato dobili nove bankovce nižjih vrednosti.

Maja letos v obtok prihajata prenovljena bankovca za 100 in 200 evrov. To sta še zadnja prenovljena bankovca iz serije Evropa. Prenovljeni bankovci nižjih vrednosti (5, 10, 20 in 50 evrov) pa so v obtok prihajali postopoma že od leta 2013.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja