Go to Top

Poškodovani bankovci – kaj lahko storimo z njimi?

Poškodovani bankovci – nadloga, ki se je zgodila že skoraj vsem

Poškodovani bankovci so nekaj, česar si noben ne želi. A skoraj vsakemu se je že kdaj zgodilo, da je kakšen bankovec ostal v žepu in smo ga pomotoma oprali, da smo ga nehote strgali ali pa se nam je dogodila kakšna druga neželena prigoda. Kaj storiti v takšnem primeru? Je bankovec povsem uničen ali ga lahko kako rešimo?

Informativni izračun plače

Poškodovani bankovci – kakšne bankovce nam bodo zamenjali?

Poškodovani bankovci (morajo biti pristni), ki so delno ožgani, prepereli, odrezani, kontaminirani (npr. s kemičnimi sredstvi), obarvani ali umazani s črnilom se lahko zamenjajo pri Banki Slovenije. A to bodo storili le v primeru, če je predloženega več kot 50 % bankovca.  Če je predloženega 50 % ali manj bankovca mora prosilec dokazati, da je bil manjkajoči del bankovca uničen. Za zamenjavo morajo biti izpolnjeni še naslednji pogoji:

  • v primeru dvoma, da je prosilec zakoniti lastnik bankovca (ali v primeru dvoma o pristnosti bankovca) mora prosilec predložiti dokazilo o svoji identiteti;
  • v primeru, da je bankovec popackan s črnilom, umazan ali kontaminiran, prosilec mora predložiti še pisno pojasnilo o vrsti madeža;
  • v primeru, da so bankovci obarvani zaradi sprožitve protiropne naprave in jih v zamenjavo predloži profesionalni uporabnik bankovcev, je potrebno predložiti še pisno izjavo o vzroku in vrsti obarvanja;
  • v primeru, da so bankovci okrnjeni ali poškodovani zaradi sprožitve protiropne naprave, jih je treba predložiti v pakiranjih po 100 bankovcev (če količina predloženih bankovcev zadostuje za takšno pakiranje).

Kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Poškodovani bankovci – osebni obisk Banke Slovenije

Poškodovani bankovci se lahko osebno odnesejo na blagajno Banke Slovenije na Štefanovi ulici 1 v Ljubljani v času uradnih ur. Te so od ponedeljka do petka od 9. do 13. ure, v sredo pa obratujejo še med 14. in 15.30 uro. Če se prosilec oglasi osebno na banki ne potrebuje vloge. Mimogrede, ste vedeli, da bankovca za 500 evrov več ne izdajajo?

Spremembe pogoja PCT – kje po novem ni več zahtevan?

Poškodovani bankovci – po pošti

Poškodovani bankovci so zamenljivi po pošti. Poslati jih je treba na naslov Banka Slovenije, Gotovinsko poslovanje, Slovenska 35, 1505 Ljubljana. V tem primeru je potrebno priložiti tudi vlogo za zamenjavo. Bankovce mora prosilec banki predložiti v zapečateni kuverti, skupaj z vlogo v kateri navede specifikacijo poškodovanih bankovcev (vrednost in količina). Priložiti je potrebno tudi pisno obrazložitev, kako je bil bankovec poškodovan oz. okrnjen ter kje je manjkajoči del bankovca. Priložimo lahko tudi morebitna druga dokazila. Ko bankovec prejmejo, preverijo njegovo pristnost in ga (v primeru izpolnjevanja vseh pogojev) zamenjajo za drugega. Menjava je brezplačna. Ne zaračunajo ne poštnine ne provizije.

Ne pozabite se prijaviti na e-novice!

Poškodovani bankovci – zavrnitev menjave

Poškodovani bankovci so lahko s strani Banke Slovenije tudi zavrnjeni in zadržani, če ve ali ima zadosten sum, da so bili namerno poškodovani – razen če prosilec dokaže, da so bili bankovci poškodovani v dobri veri. Bankovci, ki so poškodovani oz. okrnjeni v manjšem obsegu (na primer popisani s številkami, krajšimi stavki oz. komentarji) se običajno ne štejejo za namerno okrnjene oz. poškodovane. V primeru, da Banka Slovenije ugotovi ali sumi, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, se zamenjava poškodovanih bankovcev zavrne. S potrdilom o prejemu jih zadrži kot dokaz ter jih predloži pristojnim organom za preiskavo kaznivega dejanja.

PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja