Go to Top

Osebna izkaznica v biometrični obliki – kakšna je ureditev po novem?

Osebna izkaznica bo po novem vsebovala dodatne identifikacijske elemente

Osebna izkaznica je javna listina, s katero državljan Republike Slovenije izkazuje svojo istovetnost in državljanstvo in s katero lahko potuje v določene države.

Informativni izračun plače

Osebna izkaznica – katere podatke vsebuje?

Osebna izkaznica po novem v biometrični obliki

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

V začetku marca je DZ sprejel novelo Zakona o osebni izkaznici ki daje pravno podlago za izdajanje biometričnih osebnih izkaznic. Te bodo po novem vsebovale čip, na katerem bo shranjen zapis dveh prstnih odtisov in fotografije obraza imetnika dokumenta. Osebna izkaznica se bo lahko uporabljala tudi kot sredstvo elektronske identifikacije.

Sprejem novele je bil nujno potreben, saj morajo države članice EU po Uredbi EU 2019/1157 od 2. avgusta dalje začeti z izdajo biometričnih osebnih izkaznic.

Prstna odtisa se bosta odvzela državljanu od dopolnjenega 12. leta starosti dalje, ko bo ta oddal vlogo za izdajo osebne izkaznice, biometrični podatki pa se bodo uporabljali izključno za preverjanje verodostojnosti osebne izkaznice in istovetnosti imetnika pri prehajanju državne meje.

Osebna izkaznica bo kot sredstvo elektronske identifikacije omogočala prijavo na storitve e-uprave, elektronsko podpisovanje in uporabo osebne izkaznice kot nadomestilo za kartico za zdravstveno zavarovanje. Osebna izkaznica bo zato lahko priglašena kot nacionalni dokument za čezmejno elektronsko poslovanje.

Vaša obstoječa osebna izkaznica bo tudi po avgustu 2021 še naprej ostala v veljavi, seveda pa jo boste lahko še pred potekom veljavnosti zamenjali z novo, biometrično.

Pravni nasvet

Osebna izkaznica in njena veljavnost

Osebne izkaznice imajo različno dobo veljavnosti:

  • 10 let, če je državljan star od 18 do 70 let,
  • trajno, če je državljan star 70 ali več let,
  • 3 leta, če je otrok mlajši od 3 let,
  • 5 let, če je otrok star od 3 do 18 let,
  • 1 leto, če ste v obdobju 5 let pred vložitvijo vloge izgubili, pogrešili ali sta vam bili ukradeni dve ali več osebni izkaznici oziroma ste državljan z začasnim prebivališčem v postopku preverjanja prijave stalnega prebivališča.

Želim se prijaviti na e-novice

Države, v katere vam osebna izkaznica omogoča potovanje

Z veljavno osebno izkaznico lahko potujete v Albanijo, Avstrijo, Andoro, Belgijo, Bolgarijo, Ciper, Češko, Črno goro, Dansko, Estonijo, Finsko, Francijo, Grčijo, Hrvaško, Irsko, Islandijo, Italijo, Latvijo, Litvo, Lihtenštajn, Luksemburg, Madžarsko, Malto, Nemčijo, Nizozemsko, Norveško, Poljsko, Portugalsko, Romunijo, Severno Makedonijo, Slovaško, Srbijo, Španijo, Švedsko, Švico in Veliko Britanijo. Za vstop v ostale države potrebujemo potni list.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja