Go to Top

Potni list ali osebna izkaznica – s katerim osebnim dokumentom v tujino?

Potni list ni edini dokument potreben za prehod meje (vsaj v primeru določenih držav ne)

Potni list in njegova veljavnost je v tem času marsikateremu v mislih. Z junijem smo že dodobra zakoračili v poletno turistično sezono. Večina izmed nas se bo tako kmalu odpravila na krajši oddih ali daljše potovanje. Slovenski državljani lahko v nekatere države potujemo le z osebno izkaznico, medtem ko za druge potrebujemo veljaven potni list.

Informativni izračun plače

Pred odhodom na pot je pomembno, da preverimo veljavnost za naš potni list in osebno izkaznico. Če se odpravljamo v tujino za daljše obdobje, je potrebno paziti tudi, da bo naš dokument veljaven tudi ob nameravani vrnitvi. Pred odhodom na dopust si uredite tudi evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja!

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Osebna izkaznica ali potni list

Osebna izkaznica je javna listina, s katero državljani Republike Slovenije izkazujemo svojo istovetnost in državljanstvo. V določene države lahko z njo tudi potujemo. Pravico do osebne izkaznice ima vsak državljan Republike Slovenije. Vsi polnoletni državljani, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji in nimajo druge veljavne javne listine, morajo obvezno imeti vsaj osebno izkaznico.

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Potni list je javna listina, ki slovenskemu državljanu služi za prehod državne meje ter dokazovanje njegove istovetnosti in državljanstva. Tudi do potne listine je upravičen vsak državljan Republike Slovenije. Poleg običajnih potnih listov poznamo tudi diplomatske potne liste, službene potne liste, potne liste za vrnitev v državo in potne listine, ki se izdajajo po mednarodnih pogodbah.

Osebne izkaznice in običajne potne liste izdajajo upravne enote. Diplomatski in službeni potni list izda ministrstvo, pristojno za zunanje zadeve. Potni list za vrnitev pa izda organ Republike Slovenije v tujini, ki je pooblaščen za opravljanje konzularnih zadev.

Pravni nasvet

Osebna izkaznica ali potni list – s katerim dokumentom v tujino?

Statistični podatki kažejo, da se vsako leto več kot polovica prebivalcev Slovenije, starih 15 let ali več, odpravi vsaj na eno zasebno potovanje.

Z osebno izkaznico lahko slovenski državljani potujemo v:

  • vse države, ki so članice Evropske unije,
  • vse države, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora (poleg članic EU še Islandija, Lichtenstein in Norveška),
  • Švico, Bosno in Hercegovino, Srbijo, Črno goro, Severno Makedonijo in Albanijo.

Za vstop v vse ostale države potrebujemo slovenski državljani veljaven potni list.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Pred odhodom na pot pa je vsekakor potrebno preveriti tudi morebitne ostale pogoje za vstop v posamezno državo. Določene države namreč zahtevajo za vstop na svoje območje tudi, da je dokument veljaven vsaj še določeno časovno obdobje (npr. še eno leto). Za vstop v nekatere države pa se poleg veljavne potne listine zahteva še predhodna izdaja vizuma. Katere države so to, lahko preverite na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja