Go to Top

Osebni dokumenti, veljavnost

Osebni dokumenti, veljavnost - Podjetniške novice Data d.o.o.

Osebni dokumenti - katere dokumente je mogoče uporabljati za identifikacijo?

Osebni dokumenti so nujno potrebni za prehod čez meje, posebej v času po epidemiji! CETIS je že pričel z redno odpremo osebnih izkaznic, potnih listov in vozniških dovoljenj. Kakšni so predvideni roki za izdajo posamezne vrste dokumenta in kje si lahko to uredite?

Izračunajte si plačo!

Osebni dokumenti - Kateri se štejejo za uradne identifikacijske dokumente?

Osebni dokumenti  oziroma uradni identifikacijski dokumenti omogočajo izkazovanje istovetnosti oziroma identifikacijo posameznika v postopkih pred uradnimi in drugimi organi. Ta status imajo v Republiki Sloveniji osebni dokumenti, ki vsebujejo fotografijo imetnika in jih izdajo državni organi.

 

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Najpogostejši osebni dokumenti v RS so tako:

 

  • osebna izkaznica,
  • potni list,
  • obmejna prepustnica,
  • vozniško dovoljenje,
  • orožni list in
  • potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna.

Po dopolnjenem 18. letu starosti mora državljan, s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, imeti vsaj en uradni identifikacijski dokument oziroma osebno izkaznico, če nima drugega dokumenta.

Regres za upokojence 2021

Osebni dokumenti – kje se pridobijo in koliko časa je potrebno za pridobitev?

Osebni dokumenti se lahko pridobijo na kateri koli upravni enoti v Republiki Sloveniji in na diplomatskih predstavništvih ali konzulatih Republike Slovenije v tujini. V določenih primerih, kot so npr. zdravljenje, bolezen ali smrt ožjega družinskega člana, nujni službeni opravki, tudi na Ministrstvu za notranje zadeve Republike Slovenije. Različni osebni dokumenti imajo različne roke za pridobitev! Kakšni so?

  1. Osebna izkaznica je praviloma izdelana in predana na pošto v štirih delovnih dneh. Prednostna izdelava in predaja na pošto steče najkasneje naslednji delovni dan. V tem primeru pa je treba doplačati upravno takso.
  2. Potni list je praviloma izdelan in predan na pošto v petih delovnih dneh. V primeru prednostne izdelave potnega lista je ta izdelan in predan na pošto najkasneje naslednji delovni dan. V tem primeru je treba doplačati upravno takso.
  3. Obmejno prepustnico pridobi oseba le na lokalni upravni enoti, glede na kraj stalnega prebivališča posameznika, ki zanjo zaprosi.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Osebni dokumenti – veljavnost je odvisna od tipa dokumenta in celo starosti nosilca!

Osebni dokumenti (osebna izkaznica) imajo različne dobe veljavnosti:

  • 10 let, če je državljan star od 18 do 70 let,
  • trajno, če je državljan star 70 ali več let,
  • 3 leta, če je otrok mlajši od 3 let,
  • 5 let, če je otrok star od 3 do 18 let,
  • 1 leto, če ste v obdobju 5 let pred vložitvijo vloge izgubili, pogrešili ali sta vam bili ukradeni dve ali več osebni izkaznici oziroma ste državljan z začasnim prebivališčem v postopku preverjanja prijave stalnega prebivališča.

pravno svetovanje

Osebni dokumenti, kot so potni list in  vozniško dovoljenje, se med seboj razlikujejo po zvrsti!

Potnih listov je več vrst. Poleg običajnega potnega lista, se štejejo za potne listine tudi diplomatski potni list, službeni potni list, potni list za vrnitev in potne listine, ki se izdajajo po mednarodni pogodbi. Tako se razlikuje tudi veljavnost potnega lista – ta je lahko 1,3,5 ali 10 let. Veljavnost potnega lista otroka se razlikuje tudi glede na njegovo starost. Tako je veljavnost potnega lista 3 leta za otroka do starosti 3 leta, ali 5 let, če je otrok star od 3 do 18 let.

Potni list, ki je veljaven le eno leto, Vam je lahko izdan, v kolikor je bil potni list v obdobju 5 let pred vložitvijo vloge izgubljen, pogrešan ali sta Vam bila ukradena dva ali več potna lista oziroma če zaradi razlogov, začasne narave, ni mogoč odvzem prstnih odtisov.

Vozniško dovoljenje kategorij AM, A1, A2, A, B, B1, BE, F in G, velja največ 10 let. Po 70. letu se vozniško dovoljenje izda z veljavnostjo 5 let. Vozniško dovoljenje kategorij C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 in D1E se izdaja le na 5 let. Staro vozniško dovoljenje na tridelnih roza obrazcih morate zamenjati najpozneje do 19. januarja 2023!

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Ostali osebni dokumenti…

Orožni list za lovsko in športno orožje se izda za 20 let, za varnostno orožje pa 10 let. Novo, plastično, dovoljenje za upravljanje čolna velja 10 let. Stara je potrebno zamenjati. Začasno dovoljenje za upravljanje čolna velja eno leto od datuma izdaje. Obmejna prepustnica velja pet let in se lahko podaljša do skupne veljavnosti deset let.

DATA d.o.o. 

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja