Go to Top

Septembrska inflacija na letni ravni 10-odstotna!

Septembrska inflacija – na mesečni ravni pa cene celo nižje

Septembrska inflacija na letni ravni je bila 10-odstotna. To je eno odstotno točko manj kot avgusta. Na mesečni ravni pa smo zabeležili 0,9-odstotno deflacijo.

Ustanovitev d.o.o. – enostavno in hitro na DATA točki!

Septembrska inflacija na letni ravni – najbolj nanjo vplivale podražitve hrane!

Kot že omenjeno je bila septembrska inflacija na letni ravni 10-odstotna. Cene blaga so bile v povprečju višje za 12,5 %, cene storitev pa za 5,2 %. Blago dnevne porabe se je podražilo za 14,9 %. Trajno blago je bilo dražje za 10,5 %, poltrajno pa za 5,1%.  Najbolj so na letno inflacijo vplivale podražitve prehrambnih izdelkov. Cene hrane in brezalkoholnih pijač so se namreč povišale za 14,4 %. Te podražitve k inflaciji prispevale 2,4 odstotne točke. Občutno so se podražili tudi naftni derivati. Tekoča goriva so bila dražja za 44,1 %, dizelsko gorivo za 34,8 %, bencin pa za 20 %. Cene stanovanjske in gospodinjske opreme ter tekočega vzdrževanja stanovanj so dvignile za 13 odstotkov.

Z našim kalkulatorjem lahko opravite informativni izračun plače!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Povračila za prehrano bodo (lahko) s septembrom višja!

Septembrska inflacija na letni ravni 10-odstotna, na mesečni pa celo deflacija

Če je bila septembrska inflacija na letni ravni 10-odstotna, pa smo na mesečni ravni zabeležili deflacijo. Cene življenjskih potrebščin so se septembra glede na avgust znižale za 0,9 odstotka. Razloge tega gre iskati pri pocenitvi električne energije. Vladna regulacija cen električne energije je namreč cene elektrike znižala za 24,5 %. Pocenili so se tudi počitniški paketi (za 14,4 odstotka) in proizvodi ter storitve za osebna vozila (za 2,6 %). Za sedem odstotkov so bile tudi nižje cene toplotne energije, za 5,6 odstotka pa nastanitvene storitve. V primerjavi z avgustom pa so septembra zvišale cene oblačil in obutve (za 6,2 odstotka). Za dobrih 14 odstotkov so se podražila trda goriva, gostinske storitve pa za 3,2 odstotka. Hrana je bila septembra dražja za 1,3 odstotka, so še pokazali podatki Sursa.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Septembrska inflacija – kaj pa letna rast cen?

Letna rast cen, ki se jo meri s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin in se uporablja za primerjave v Evropski Uniji, je bila septembra 10,6-odstotna. Septembra lani je bila na primer 2,7-odstotna. Na mesečni ravni so se cene znižale za 0,3 odstotka (avgusta pa za 0,1 odstotka).

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja