Go to Top

Avgustovska inflacija na letni ravni 11-odstotna!

Avgustovska inflacija – na mesečni ravni cene v povprečju nespremenjene!

Avgustovska inflacija na letni ravni je tako kot junija znašala 11 odstotkov. Kaj je najbolj vplivalo na avgustovsko inflacijo?

Bi želeli odpreti s.p.? Pokličite 01/600-1530!

Avgustovska inflacija na letni ravni – podražitve goriv, energije in hrane

Avgustovska inflacija je bila (enako kot julijska inflacija) na letni ravni 11-odstotna. V istem obdobju lani je bila recimo 2,1-odstotna. V prvih osmih mesecih je bila povprečna letna rast cen 8,2-odstotna. Cene blaga so bile v povprečju višje za 13,9 %, cene storitev pa za 5,5 %. Blago dnevne porabe se je podražilo za 17,5 %. Trajno blago je bilo dražje za 10,2 %, poltrajno blago pa za 3,3 %. Avgustovska inflacija na letni ravni je posledica višjih cen goriv in energije (podražitev za 36,7 %). Trda goriva so se podražila za 66,6 %, plin za 47,4 %, tekoča goriva pa 40,9 %. Toplotna energija je bila dražja za 40,6 %, elektrika za 33,3%, goriva in maziva za osebna vozila pa za 29,7 %. Podražitev hrane je bila 14,1-odstotna. Najbolj se je podražil kruh in izdelki iz žit (za 16,4%). Občutne so bile tudi podražitve mesa (za 14 %) ter mleka, sira in jajc (za 16,2 %).

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Avgustovska inflacija – na mesečni ravni cene v povprečju nespremenjene

Avgustovska inflacija – cene življenjskih potrebščin so bile v avgustu v povprečju enake kot julija. V primerjavi z julijem so po 0,1 odstotne točke inflacijo zvišale podražitve hrane (za 0,6 %), trdih goriv (za 11,4 %) in elektrike (za 2,6 %). Prav tako je bila dražja stanovanjska in gospodinjska oprema ter tekoče vzdrževanje stanovanj (za 0,7 %). Inflacijo so zvišale še podražitve v zdravstvu (za 0,9 %), počitniških paketov (za 2,4 %) in nastanitvenih storitev (za 3 %). Avgustovska inflacija na mesečni ravni pa je bila za 0,5 odstotne točke nižja zaradi cenejših naftnih derivatov. Tekoča goriva so se pocenila za 8,5 %, bencin za 8,6 %, dizelsko gorivo pa za 5,6 %. Znižanje cen oblačil in obutve (za 3,1 %) je inflacijo ublažilo za 0,2 odstotne točke. Za 0,1 odstotne točke pa je avgustovsko inflacijo na mesečni ravni ublažilo tudi cenejše sveže sadje (za 4,4 %), so pokazali podatki Sursa.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Avgustovska inflacija v območju evra rekordna!

Avgustovska inflacija v območju evra pa je na letni ravni dosegla 9,1 odstotka. Gre za novo rekordno raven, po poročanju evropskega statističnega urada Eurostat. Rast cen je bila z julijem višja za 0,2 odstotne točke.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja