Go to Top

Julijska inflacija je 11 %! Kaj se je podražilo najbolj v zadnjem letu?

Julijska inflacija kaže na to, da se zares »vse draži«

Julijska inflacija se je pri življenjskih potrebščinah povzpela na 11 % na letni ravni. Vendar inflacija ni udarila vseh sektorjev gospodarstva enako. Preberite si kaj se je podražilo najbolj in kaj najmanj! Kaj pa se je celo pocenilo?

Ustanovitev podjetja

Julijska inflacija je na letni ravni 11 %, mesečna pa pri 1 %

Letna rast cen je pod pritiskom cene naftnih derivatov krepko poskočila v zadnjem mesecu. V povprečju so cene življenjskih potrebščin v zadnjem mesecu poskočile za 1 %. Julijska inflacija, v primerjavi z enakim obdobjem lani, pa je bila 11 %. Takšne inflacije ne pomnimo še iz časa osamosvojitve in slovenskega tolarja.

Uporabite kalkulator za informativni izračun plače!

podjetniško svetovanje

Preberite še – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Julijska inflacija – največja rast cen pri ceni blaga… elektrika je dražja za 30,4 %

Julijska inflacija (letna) se je najbolj povzpela na račun naftnih derivatov in cene hrane. Oboje je prispevalo po približno 2 odstotni točki k draginji. Najbolj so se podražila tekoča goriva, za 49,7 %, bencin za 41,1 % in dizelsko gorivo za 41%. Hrana se je podražila za 13,5 %. Med mesečnimi podražitvami pa so najbolj opazne podražitve počitniških paketov, ki so dražje za 8,6 %. Elektrika se je podražila za 30,4 %, kar je k celotni mesečni draginji prineslo dodatnih 1,1 odstotne točke. Avtomobili so se podražili za 12,5 %. Gostinske storitve so dražje za 9,2 %. Storitve za rekreacijo in kulturo pa za 4,8 %.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Ne le julijska inflacija, zaznane so bile tudi pocenitve! Česa?

Pocenitev je bila zaznana na letni pri storitvah mobilne telefonije. Ta se je pocenila za 5,4 %. Pocenitve na mesečni ravni pa smo seveda občutili pri cenah oblačil in obutve – zaradi sezonskih znižanj in razprodaj. Te so upadle za 8,2 % v primerjavi z mesecem prej. Pocenilo se je tudi sadje, in sicer za 4 %, še kažejo podatki Sursa.

Preberite tudi – Koliko znašajo s.p. prispevki za leto 2022?

Harmonizirani indeks življenjskih potrebščin je še višji kot to! Kako se naša julijska inflacija primerjala z nekaterimi drugimi državami EU?

Harmonizirani indeks življenjskih potrebščin (HICP) je metoda, na podlagi katere se julijska inflacija lahko primerja z inflacijo v ostalih državah EU. Takšen indeks v povprečju vključuje povprečno košarico dobrin potrošnikov v celotni EU in zajema približno 700 izdelkov. Julijska inflacija je upoštevajoč HICP znašala 11,7 % letno in 0,9 % mesečno. Za primerjavo drugod – julijska inflacija je v Nemčiji znašala 8,5 % letno oz. 0,08 % mesečno. V Španiji je  znašala 10,8 %., v Franciji 6,8 %. Na Nizozemskem je inflacija julija bila le malce nižja kot v Sloveniji, 11,6 %.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja