Go to Top

Bencin in dizel sta se zelo občutno podražila!

Bencin 1,755 evra za liter, dizel 1,848 evra za liter

Bencin in dizel sta se z današnjim dnem (21.6.2022) podražila. Liter 95-oktanskega bencina stane 1,755, liter dizla pa 1,848 evra. Ti ceni veljata za bencinske servise zunaj avtocest. Na avtocestah so cene še višje. Kako dolgo bodo veljale takšne cene?

Želite ustanoviti s.p. ali d.o.o.? Pokličite 01/600-1530!

Bencin in dizel dražja za več kot 10 odstotkov

Zunaj avtocest je bencin dražji za 19,5 centa, kar je za 12,5 odstotka več kot je stal prej. Dizel pa se je podražil za 18 centov (10,8 odstotka več). Nove cene bodo veljale do 4. julija. Na avtocestah in hitrih cestah pa trgovci cene določajo sami. To pomeni, da so tam še višje. Na Petrolovih servisih na avtocestah oz. hitrih cestah je za 95-oktanski bencin treba odšteti 1,851 evra, za liter dizla pa 2,002 evra. Na servisih OMV Slovenija 95-oktanski bencin (liter) stane 1,944 evra, liter dizla 2,046 evra.

Opravite informativni izračun plače!

podjetniško svetovanje

Regres 2022 – koliko ga boste prejeli in do kdaj?

Cene za bencin in dizel se bodo spreminjale na dva tedna

Že nedavno smo pisali, da se bodo cene goriv leto dni oblikovale po posebni formuli. Vlada je namreč prejšnji teden sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov. Cene za 95-oktanski bencin in dizel zunaj avtocest se bodo določale na podlagi posebne metodologije. Ta temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar – evro. Modelske cene se bodo izračunavale na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete tudi popoldanski s.p.!

Uredba določa tudi najvišjo dovoljeno višino marže

Z uredbo je določena tudi najvišja dovoljena višina marže. Do vključno 16. avgusta bo za dizelsko gorivo znašala 0,0591 evra, za 95-oktanski bencin pa 0,0607 evra za liter. Po tem datumu bo za dizelsko gorivo 0,0983 evra, za 95-oktanski bencin pa 0,0994 evra za liter.

Preberite tudi – Kdaj in koliko regresa za upokojence?

V zadnjih dneh kaos na bencinskih servisih

Zaradi podražitev je bilo v preteklih dneh pestro na nekaterih bencinskih servisih. Ne le, da je bila precejšnja gneča, na nekaterih bencinskih servisih je celo zmanjkalo posameznih vrst goriv. Trgovci bi naj imeli kratkotrajne izpade ter so zagotovili, da so zaloge goriv zadostne.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Bencin in dizel pri nas še vedno cenejša kot v sosednjih državah

Cene goriv so kljub temu, da so se z današnjim dnem zvišale, še vedno nižje kot v Avstriji in Italije ter za tujce na Madžarskem, kjer je treba za liter goriva plačati več kot dva evra. Na Hrvaškem pa so cene podobne kot v Sloveniji.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja