Go to Top

Slovenski tolarji – se jih še spomnite? Jih mogoče še imate?

Slovenski tolarji so bili uradna denarna enota v Sloveniji

Slovenski tolarji so se v Sloveniji uporabljali med letoma 1991 in 2007. Letos je tako minilo že 15 let odkar so bili slovenski tolarji zamenjani z evri. V članku se bomo spomnili kakšni so bili slovenski tolarji ter pogledali, kaj lahko storite z njimi, če jih slučajno še imate. Mimogrede, to, da lahko pri nas na Dati ustanovite podjetje, zdaj čivkajo že ptice. A vseeno – registrirajte d.o.o. ali s.p. na Data točki! Pokličite nas na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin registracije podjetja!

Informativni izračun plače

Slovenski tolarji – bankovci in kovanci

Slovenija je pred več kot tridesetimi leti (8.10.1991) uvedla lastno denarno valuto – to so bili slovenski tolarji. Prvi slovenski tolarji so v obtok prišli slabo leto pozneje (bankovci za 100, 500 in 1000 tolarjev), do takrat pa smo v Sloveniji uporabljali vrednostne bone.

Pred uvedbo evra so bili v obtoku naslednji bankovci, ki jih je izdajala Banka Slovenije:

  • 10 tolarjev (s podobo Primoža Trubarja);
  • 20 tolarjev (s podobo Janeza Vajkarda Valvazorja);
  • 50 tolarjev (s podobo Jurija Vege);
  • 100 tolarjev (s podobo Riharda Jakopiča);
  • 200 tolarjev (s podobo Jakoba Gallusa);
  • 500 tolarjev (s podobo Jožeta Plečnika);
  • 1000 tolarjev (s podobo Franceta Prešerna);
  • 5000 tolarjev (s podobo Ivane Kobilice);
  • 10000 tolarjev (s podobo Ivana Cankarja).

V denarnem obtoku so bili tudi kovanci za 10 stotinov, 20 stotinov, 50 stotinov, 1 tolar, 2 tolarja, 5 tolarjev. Kasneje so se pa začeli izdajati tudi kovanci za 10, 20 in 50 tolarjev.

Ob redni zaposlitvi lahko dodatno zaslužite s popoldanskim s.p.!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kaj se je spremenilo glede bolniške z marcem?

Slovenski tolarji danes še posebej zanimivi za zbiratelje

Slovenski tolarji so danes precej iskani na trgu zbirateljev. Nekako velja nenapisano pravilo, da slovenski numizmatik mora imeti v svoji zbirki slovenske tolarje. Slovenski tolarji so iskani tudi v tujini, a najvišje cene dosegajo v Sloveniji. Za bankovec za 10 tisoč tolarjev bi lahko recimo iztržili celo nekje do 300 evrov.

PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS!

Lahko jih še vedno tudi zamenjate

Če so slovenski tolarji še vedno nekje v vaših najbolj skritih kotičkih vašega doma in ste jih po generalnem čiščenju našli, jih lahko še vedno zamenjate v Banki Sloveniji. A to velja samo za bone in bankovce. Tolarske kovance smo lahko zamenjali samo do 3. januarja 2017. Bone in bankovce lahko brez časovne omejitve zamenjate v Banki Sloveniji. In sicer po tečaju 239,640 tolarja za evro. Bankovec ali bon je lahko ob menjavi tudi poškodovan ali strgan. Pogoj za menjavo je ta, da se predloži več kot 50 % pristnega bankovca. Slovenski tolarji so zgodovina, ki se je spominjamo z nostalgijo. Nas pa mogoče v prihodnosti čakajo celo digitalni evri?

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja