Go to Top

Digitalni evro – ga bomo dobili do leta 2025?

Digitalni evro – Evropska komisija pripravlja zakon o digitalnem evru

Digitalni evro bi lahko (če bo šlo vse po načrtih) dobili do leta 2025. Zakaj si Evropska komisija prizadeva za digitalni evro? Mimogrede, v našem podjetju imamo poleg podjetniških tudi odlične davčne svetovalce, ki vam lahko pomagajo pri vaših davčnih dilemah! Povpraševanje lahko pošljete na data@data.si ali pa nas pokličete na 01/600-1530 ter se dogovorite za plačljivo strokovno svetovanje!

Informativni izračun plače

V pripravi je zakon

Evropska komisija je sporočila, da namerava v začetku leta 2023 predlagati zakon o digitalnem evru. Na drugi strani pa Evropska centralna banka že pripravlja virtualno različico evrskega bankovca oz. kovanca. Digitalni evro bi lahko dobili do leta 2025. To se bi lahko zgodilo, če bodo guvernerji bank evroobmočja dali predlogu zakona zeleno luč.

Na naši Data točki lahko registrirate d.o.o.!

davčno svetovanje

Udeležite se brezplačnega skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

Banke po svetu razvijajo digitalni oz. virtualni denar

Po vsem svetu centralne banke razvijajo virtualni oz. digitalni denar. S tem želijo zagotoviti, da njihovih valut ne bi spodkopavale vse bolj priljubljene kriptovalute. Evropska centralna banka trenutno notranje preizkuša digitalni evro. Pričakuje se, da bi se prototip digitalnega evra lahko začel pripravljati konec leta 2023. Mimogrede, preberite tudi, da je v javni obravnavi tudi nov predlog zakona o obdavčitvi kriptovalut v Sloveniji!

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Digitalni evro bi naj bil dodatek gotovini

Digitalni evro bo konkuriral fizični različici evra. A snovalci so si ga zamislili kot dodatek gotovini in ne kot nadomestek zanjo. V Evropski uniji bi se naj javno posvetovanje na temo digitalnega evra začelo marca. Evropska centralna banka je leta 2020 v raziskavi ugotovila, da je največja skrb ljudi glede uvedbe digitalnega evra zasebnost plačil. Sedaj pripravljajo vprašalnik, ki se bo osredotočil na to, kako bi digitalni evro uporabili pri vsakodnevnih plačilih. Mimogrede, preberite tudi, da je minilo že več kot 15 let od kar v Sloveniji uporabljamo evre!

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja