Go to Top

Predsedovanje Slovenije EU

Predsedovanje Slovenije EU pod sloganom ‘Skupaj. Odporna. Evropa.’

Predsedovanje Slovenije EU je naša država prevzela 1. julija. Polletno predsedovanje Slovenije EU smo prevzeli zadnji v predsedstveni trojki, za Nemčijo in Portugalsko. Slovenija je to vlogo enkrat že opravljala, in sicer leta 2008, ko smo se soočali z veliko gospodarsko krizo. Ob tokratnem predsedovanju smo ponovno na preizkušnji, tokrat malo drugačni – soočamo se namreč z negotovimi razmerami, ki jih je za sabo pustila epidemija.

Izračunajte si plačo!

Predsedovanje Slovenije EU – prednostne naloge

Potrebujete davčno svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Slovenija je svoj polletni program predsedovanja Svetu Evropske unije zasnovala na štirih prednostnih področjih. Prva prednostna naloga, ki si jo je vlada  zadala, je zgraditi odporno in strateško avtonomno Evropo. Prav tako se bodo posvetili razpravi in razmisleku o prihodnosti Evrope. V obravnavo bodo stopila tudi področja krepitve pravne države in evropskih vrednot ter varnost in stabilnost v evropski soseščini.

Ob tem je zaživela tudi nova spletna stran slovenskega predsedovanja, na kateri so predstavljene prednostne naloge predsedovanja ter poti komuniciranja Slovenije z javnostjo.

Preberite tudi: dohodninski razredi od 2022

Katere ključne naloge si je v času predsedovanja zadala predsedstvena trojica?

Med ključnimi nalogami, ki si jih je zadala trojica, je odpravljanje posledic pandemije novega koronavirusa ter ponovna vzpostavitev normalnega delovanja evropskih družb in okrevanje gospodarstev. Predvideni so ukrepi za spodbujanje trajnostne in vključujoče rasti, ob upoštevanju prehoda na zeleno gospodarstvo in digitalno preobrazbo. Ena od nalog bo tudi izoblikovanje načrtov za ravnanje v izrednih razmerah. Med zunanjepolitičnimi prednostnimi nalogami pa prednjači politika do vzhodnega in južnega sosedstva, s ponovno potrditvijo evropske perspektive Zahodnega Balkana.

podjetniško svetovanje

 

Predsedovanje Slovenije EU – izvedenih bo več 100 dogodkov na različnih ravneh

Predsedovanje Slovenije EU bodo zaznamovali številni dogodki. Predvideno je, da bo v sklopu predsedovanje Slovenije EU fizično v Sloveniji izvedenih 19 dogodkov na visoki ravni in 166 dogodkov na ravni – nižji od ministrske. Vendar so zaradi spreminjajočih razmer zaradi epidemije pripravljeni tudi na drugi scenarij. Že sedaj je 35 dogodkov predvidenih v obliki videokonference, izvedba ostalih pa bo odvisna od epidemiološke situacije.

Želim se prijaviti na e-novice

Na dogodkih bo sodelovalo več kot 3200 oseb, od tega 1500 uradnikov, ostalo pa bodo policisti in vojaki. Varnostni protokoli medtem ostajajo skrbno varovana skrivnost.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja