Go to Top

Vračilo dohodnine

Vračilo dohodnine lahko zavezanci, ki so informativne izračune že prejeli v prvih dneh aprila, pričakujejo do 29. maja 2020.

Informativni izračun plače

Spomnimo, FURS je v prvem svežnju z datumom odpreme 31. 3. 2020 poslala 798.943 informativnih izračunov dohodnine za leto 2019. Zaradi težke situacije v zvezi s koronavirusom so v prvem svežnju izdani informativni izračuni dohodnine samo zavezancem, ki bodo dobili vračilo dohodnine ali pa nimajo niti vračila niti doplačila (med letom plačana akontacije je enaka letnemu poračunu dohodnine ali ni odmerjena- torej so po izdanem informativnem izračunu brez obveznosti).

Tudi FURS se lahko zmoti! Preverite svojo dohodnino za leto 2019 z našim kalkulatorjem.

Vračilo dohodnine do 29.5.2020!

V tej prvi tranši je 446.293 zavezancev brez vračila oz. doplačila, vračilo dohodnine pa bo prejelo 352.650 zavezancev v skupnem znesku 71.175.808,98 EUR vračil. Povprečni znesek za vračilo dohodnine znaša 201,83 EUR.

REZERVACIJA TERMINA NA VEM TOČKI DATA

Kdaj bodo odpremljeni preostali izračuni?

Naslednji sveženj informativnih izračunov bo odpremljen predvidoma 29. maja 2020. Zajeti bodo izračuni vseh zavezancev, ki so imeli v preteklem letu kakršenkoli dohodek, ki se všteva v letno odmero dohodnine, ne glede na znesek dohodka. Kdaj je predvideno vračilo dohodnine iz drugega svežnja vas bomo obvestili naknadno.

Regres 2020 in čakanje na delo

Ste preverili informativni izračun dohodnine, ki ste ga prejeli in odkrili nepravilnosti?

Potrebujete davčno svetovanje? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

V kolikor ste ob pregledu prejetega izračuna ugotovili, da podatki niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, ste morali najpozneje do 30. aprila 2020 podati ugovor. Če ugovora niste podali ste storili davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 EUR do 400 EUR.

Koriščenje lanskega dopusta

V katerih primerih ni potrebno podati ugovora?

Če se z informativnim izračunom dohodnine strinjate vam ugovora ni potrebno podati. Informativni izračun dohodnine bo po poteku roka za ugovor samodejno postal odločba.

Ugovora zoper informativni izračun dohodnine tudi ni potrebno podati, če razlika med zneski dohodkov iz informativnega izračuna in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih s strani izplačevalcev, v skupnem znesku, ne presega 1 EUR. Pri veliki večini zavezancev, kjer je zaradi zaokroževanja zneskov prihajalo do razlik, te znašajo nekaj centov, večja razlika (do 1 EUR) pa lahko pride pri zavezancih, ki so imeli v preteklem letu večje število različnih izplačevalcev.

Informativni izračun dohodnine

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja