Go to Top

Davek na kriptovalute – javna obravnava odprta do 12. novembra!

Davek na kriptovalute naj bi bil potrjen še letos

Davek na kriptovalute je aktualna tema vseh fizičnih oseb, ki se ukvarjajo s posli povezanimi s kriptovalutami in nimajo registrirane dejavnosti. Glede na FURS-ovo napoved smo že septembra objavili okvirni plan obdavčitve v prihodnje. Zakon naj bi bil potrjen še letos in bi začel veljati 1. januarja 2022. Zamenjave za fiat valuto do 15.000 evrov naj bi bile neobdavčene.

Informativni izračun plače

Davčna osnova bo vrednost unovčene kriptovalute

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Na podlagi predloga naj bi se davek na kriptovalute izračunaval od vrednosti unovčenih virtualnih valut. Za unovčenje kriptovalute bi se štelo:

  • Menjava virtualne valute za fiat valuto,
  • nakazilo na plačilni račun zavezanca,
  • nakup blaga ali storitev ter drugega premoženja z kriptovaluto.

Želite ustanoviti podjetje? Ste na pravem mestu!

Zavezanec za davek na kriptovalute bo moral sam izračunati in napovedati davek FURS-u. To bo storil v primeru, ko bo unovčen znesek presegel 15.000 evrov v koledarskem letu. Napoved bo oddal preko portala Finančne uprave, eDavki, in sicer najkasneje do 28. februarja za preteklo leto. Od izračunane davčne osnove bo zavezanec izračunal davek na kriptovalute po stopnji 10 odstotkov. Prijava mora zajemati vse transakcije ne glede na državo, kjer je bila virtualna valuta izdana ali unovčena.

Kadar zavezanec zamenja virtualne valute za vrednostne papirje ali deleže v gospodarskih družbah, zadrugah in drugih organizacijah se to ne šteje kot unovčenje kriptovalute, zato se v teh primerih davek na kriptovalute ne bo plačeval.

Informativni izračun za normirance

davčno svetovanje

Bi ob rednem delu radi še dodatno zaslužili? Odprite popoldanski s.p.!

Alternativni izračun davka

Ne glede na zgoraj opisan predlagan izračun davčne osnove in davka, bodo imeli zavezanci možnost izbire. V kolikor bo zavezanec lahko zagotovil dokaze o vrednosti kriptovalute ob pridobitvi ter kasneje ob unovčenju, bo lahko davek na kriptovalute izračunal po stopnji 25 odstotkov od razlike (dobička). V tem primeru lahko ugotavlja tudi izgubo iz posameznega posla, ki ne bo predmet obdavčitve. Pri izbiri tovrstne obdavčitve, zavezanci ne bodo imeli možnosti oprostitve do 15.000 evrov.

Primer izračuna nakupa in prodaje:

Nakup kriptovalute 2019              10.000 evrov

Prodaja (te iste) kriptovalute 2022           20.000 evrov

Davek na kriptovalute 25 odstotkov (če bo zakon stopil v veljavo) od dosežene razlike (doseženega dobička): 20.000 – 10.000 = 10.000 evrov / 25 % = 2.500 evrov (davek za plačilo)

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Davek na kriptovalute – v primeru sprejetja prvi davčni obračuni oddani leta 2023

Predlog Zakona o davku od virtualnih valut je na voljo tu. Javna obravnava je odprta do 12.11.2021. Mimogrede, Slovenija je oktobra kot prva država na svetu izdala NFT žetone. Če bodo poslanci zakon sprejeli, bo začel veljati 1. januarja 2022. To pomeni, da bi posamezniki prve davčne obračune morali oddati šele na začetku leta 2023.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja