Go to Top

Plačilo položnic v času krize preko spletnih bank

Plačilo položnic je izredno nepraktično izvesti v času omejevalnih ukrepov zaradi koronavirusa COVID-19. Banke in pošte so izredno omejile svoj poslovalni čas, vrste so dolge in uslužbenci so težje dostopni, da bi Vam svetovali. Preberite si vse kar je potrebno vedeti za pravilno plačilo položnic preko spletne banke ali UPN obrazca!

Informativni izračun plače

Ste lastnik podjetja in vam je upadel promet? Se bojite, da bo do tega prišlo? V pravni službi DATA vam pomagamo pri pridobitvi državnih pomoči! Redno spremljamo tudi vse novosti zakonodaje, še posebej pa v teh izrednih razmerah. Pripravimo vam vso potrebno dokumentacijo, ki jo nalaga »Mega zakon«, za uveljavljanje pravic (povračilo nadomestila za čakanje na delo, krizni dodatek, oprostitev plačila prispevkov, temeljni dohodek idr.) in skrbimo, da rok ni zamujen. Prav tako vas opozorimo na vse pogoje, ki jih morate izpolnjevati, v kolikor želite uveljavljati posamezno pravico. Seznanimo vas tudi z vsemi podrobnostmi, da vračanje prejete pomoči ne bo potrebno oziroma vam ni izrečena globa

Izračun: KRIZNI DODATEK

Podjetje Data d.o.o. je lahko strokovni partner za Vas ali Vaše podjetje!

Pri podjetju Data d.o.o. nudimo celoten nabor strokovne podpore in vodenje računovodskih oz. ostalih poslovnih storitev. Pri podjetju Data d.o.o. lahko dobite pravne nasvete, svetovanja iz področja davkov in dohodnine in svetovanje za urejanje delovnih dovoljenj ali bivanja v Republiki Sloveniji s strani tujcev. Za Vaše podjetje si lahko uredite pri nas tudi storitev virtualne pisarne! Pišite nam na data@data.si za ponudbo!

Vas zanima kako odpreti s.p.?

Plačilo položnic preko spletne banke – Kaj pomeni posamezno polje v UPN obrazcu oz. okencu v spletni banki?

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Plačilo položnic (izpolnjevanje UPN obrazca) še vedno marsikomu povzroča preglavice. Ko odprete okence za plačilo položnic pri spletni banki ali UPN obrazec za plačilo v fizični poslovalnici lahko vidite veliko kratic in okrajšav, ki so del vsakdana v svetu plačil in transakcij. Kaj pomenijo si preberite v spodnjem seznamu. Tradicionalno se plačilni nalog deli na (rdeč) del, kamor vnašate podatke plačnika, in (rumen) del, kamor vnašate podatke prejemnika.

Polje v rdečem – izpolnjuje tisti, ki nalog plačuje

  • IBAN– številka transakcijskega računa (TRR) plačnika, iz katerega se vrši plačilo.
  • Koda namena plačila – štirimestna koda, s katerim se opredeli namen plačila. Razvrščen seznam kod najdete TUKAJ.
  • Namen plačila – polje kjer se vpišete namen plačila v 35 znakih ali manj.
  • Rok plačila – datum, ki Vam ga je navedel prejemnik kot skrajni rok za plačilo položnic
  • Datum plačila – to mesto izpolnite z datumom, na katerega želite plačilo položnic izvesti.
  • Znesek – znesek plačila ima lahko do 11 številk, a oznake za evre na UPN obrazcu ne moreš spreminjati

Kaj določa Mega zakon za s.p.-je?

Polje v rumenem – izpolnjujete z podatki tistega, komur plačujete z izpolnjenim nalogom

  • Ime in naslov prejemnika – tu vpišete ime in priimek ali ime pravne osebe, ter njegov naslov, poštno številko, kraj oz. sedež in državo.
  • IBAN – ta številka predstavlja številko bančnega računa prejemnika. Kratica IBAN predstavlja strukturo zapisa z dolžino do 34 znakov. Dejanska dolžina zapisa se razlikuje glede na državo.

V primeru plačila prejemniku na TRR v Republiki Sloveniji se IBAN prične z oznako »SI56« in številko TRR v 19 mestih. Priporočljivo je da v primeru prejemanja prilivov iz tujine tudi navedete TRR v obliki IBAN cifre, Vaše ime in naslov ter dopišete še naziv in naslov Vaše banke in SWIFT kodo Vaše banke. SWIFT kode so kode posamezne komercialne ali ne-komercialne banke. Seznam SWIFT kod za banke, ki imajo dovoljenje za poslovanje v Republiki Sloveniji najdete TUKAJ.

V primeru, da le delno poznate IBAN ali v primeru, da je IBAN napačen, ga lahko preverite TUKAJ.

  • Referenca – referenca ni obvezno polje, vendar ga je priporočljivo izpolniti po zahtevah prejemnika, v kolikor Vam to ta navede. V kolikor Vam prejemnik predhodno ne naroči vnesti določeno številke, lahko tu vnesete številko računa, ponudbe ali datum plačila.

Kaj določa Mega zakon za delodajalce?

Plačilo položnic z UPN obrazcem! Predložiti boste morali osebni dokument!

Plačilo položnic prek UPN obrazca pomeni, da vse potrebne podatke vnašate dvakrat. To je potrebno, saj obdržite odrezek (žigosan oz. kako drugače potrjen) kot potrdilo o izvedenem plačilu. Uredba EU, ki ureja področje preprečevanja terorizma in pranje denarja zahteva, da se plačnik, ki izvaja plačilo položnic legitimira z veljavnim osebnim dokumentom in ob plačilu navede še nekatere druge informacije (kot je datum ali kraj rojstva). Izvedeno plačilo položnic prek UPN obrazca zahteva tudi podpis plačnika.

 

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja