Go to Top

Osnovne plače na raven minimalne – odbor DZ proti dvigu!

Osnovne plače – s predlogom dviga odbor DZ za delo ne soglaša

Osnovne plače bi se morale dvigniti na raven minimalne plače, je bil predlog ene izmed poslanskih skupin. A predlog nima podpore odbora DZ-ja za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Mimogrede, če imate tudi vi vprašanja glede vaše plače oz. pravilnega obračunavanja le-te, se lahko obrnete na naše računovodske, davčne in pravne svetovalce. Za termin plačljivega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun dohodnine

Predlog, da bi se osnovne plače dvignile na raven minimalne

V začetku meseca smo pisali, da je ena izmed poslanskih skupin v DZ vložila predlog sprememb zakona o minimalne plači. Zavzemali so se za to, da bi se morale osnovne plače dvigniti na raven minimalne plače. Ta v letu 2022 znaša 1074,43 evra bruto. S predlogom so se strinjali tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije.

Odprtje s.p. na Dati je hitro in enostavno! Pokličite na 01/600-1530!

pravno svetovanje

Preberite tudi – dohodninska lestvica 2022 se je vendarle spremenila!

Osnovne plače, ki so nižje od minimalne prejema več kot 40 tisoč delavcev

V poslanski skupini, ki je predlog podala, so opozorili, da več kot 40 tisoč delavcev prejema osnovne plače, ki so nižje od minimalne plače. Pri tem pa se tudi dodatki obračunavajo od nižje, torej osnovne plače. Pri tem so še opozarjali, da ti delavci nimajo nič tudi v primeru napredovanja. Če napredujejo v višji razred, ki je še vedno pod minimalno plačo, se zmanjšuje le doplačilo (do minimalne plače) za delodajalca, delavec pa od tega ne dobi nič, razen razlike z naslova dodatkov. Po prepričanju poslanske skupine bi sprememba izboljšala položaj številnim delavcem v javnem in zasebnem sektorju. Navedli so, da bi predlog pozitivno vplival na plače nekaterih negovalk, medicinskih sester, trgovcev v trgovinah in na bencinskih servisih, pomočnicah vzgojiteljic ter delavcih v trgovinah, kmetijstvu in elektroindustriji.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide predloga ni podprl

Državni sekretar na ministrstvu za delo je povedal, da vlada predloga, da bi se osnovne plače dvignile na raven minimalne, ne podpira. Po njegovih besedah je sicer dvig plač prioriteta te vlade. In poudaril, da se bodo plače zaradi novega dohodninskega zakona dvignile vsem. Osnovne plače pa bi se morale urediti v dialogu med sindikati in delodajalci, je še sporočil predstavnik ministrstva za delo. Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide ni soglašal s predlogom, ki bi prinesel spremembe Zakona o minimalni plači.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja