Go to Top

Dohodninski zakon začel veljati, več davčnih razbremenitev!

Dohodninski zakon v veljavi

Dohodninski zakon je začel veljati. Ta prinaša precej razbremenitev pri obdavčitvi plač in kapitala. Ker se bo postopoma dvignila splošna olajšava, se bodo zvišale tudi neto plače! Kakšne spremembe je še prinesel nov dohodninski zakon? Če imate tudi vi vprašanja glede dohodnine ali drugih davkov, vam lahko pri tem pomagajo naši davčni svetovalci! Za termin plačljivega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na [email protected].

Informativni izračun dohodnine

Dohodninski zakon prinaša postopen dvig splošne olajšave

Prejšnji teden smo pisali, da je bila dohodninska novela sprejeta. Z objavo v Uradnem listu, pa je nov dohodninski zakon tudi začel veljati. Uporablja se za davčna leta, ki se začnejo od vključno od 1. januarja 2022. To pomeni, da bodo vse spremembe veljale za nazaj, torej od začetka letošnjega leta. Najbolj »zanimiva« sprememba za večino, ki jo prinaša nov dohodninski zakon je ta, da se bo postopoma zvišala splošna olajšava, ki jo lahko uveljavljajo vsi zavezanci za dohodnino. Z letom 2022 znaša 4500 evrov. To je 1000 evrov več kot doslej. To tudi pomeni, da bodo vsi zaposleni dobili nekoliko višje neto plače! In sicer se bo to poznalo že pri izplačilu plač za marec 2022, se pravi aprila. Leta 2023 se bo splošna davčna olajšava dvignila na 5500 evrov, leta 2024 na 6500 evrov, 2025 pa bo davčna olajšava 7500 evrov.

Registracija s.p. na naši Data točki je hitra in enostavna!

davčno svetovanje

Preberite tudi o regresu 2022 – koliko in do kdaj?!

Znižala se bo stopnja v petem dohodninskem razredu

Nov dohodninski zakon prinaša spremembo tudi pri dohodninski lestvici. In sicer se je znižala stopnja v najvišjem, se pravi petem dohodninskem razredu. Ta se je s 50 % znižala na 45.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

Kakšne spremembe še prinaša dohodninski zakon?

Znižala se je tudi stopnja dohodnine od dohodkov od obresti, dividend in dobičkov. In sicer s 27,5 % na 25 %. Kapital bo neobdavčen že ob odsvojitvi po 15 letih imetništva. Znižala se je tudi obdavčitev dohodka od oddajanja premoženja v najem – s 27,5 % bo ta sedaj 15-odstotna. Nižji bodo tudi normirani stroški. Nov dohodninski zakon ponovno uvaja tudi seniorsko olajšavo za starejše od 70 let. Ta bo v višini 1500 evrov. Tudi nagrade za poslovno uspešnost bodo ugodneje obdavčene. Te bodo po novem neobdavčene do višine 100 % povprečne plače zaposlenega v zadnjih 12 mesecih, in ne več do višine povprečne plače vseh zaposlenih v državi. Nagrade bodo lahko izplačane tudi v ugodnostih in ne le v denarju.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Za uporabo električnega avtomobila ne bo treba plačevati bonitete

Dohodninski zakon prinaša še nekatere spremembe:

  • Za uporabo električnega službenega avtomobila v zasebne namene, ni treba več plačevati bonitete;
  • V primeru zaposlitve osebe, ki je mlajša od 29 let ali starejša od 55 let (ali z deficitarnim poklicem), delodajalec lahko uveljavlja znižanje davčne osnove;
  • Oprostitev dohodnine za dohodke iz naslova družinske pokojnine in izplačila iz šolskih skladov.

Olajšave in neto letne davčne osnove v lestvici za odmero dohodnine se bodo enkrat letno samodejno usklajevale s stopnjo inflacije. Kot že omenjeno dohodninski zakon velja za nazaj, in sicer od 1.1.2022. Spremembe, ki jih prinaša dohodninski zakon, bomo še podrobneje predstavili v prihodnjih člankih.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja