Go to Top

Dohodninski zakon vendarle sprejet, kaj bo prinesel?

Dohodninski zakon potrdili poslanci v DZ

Dohodninski zakon je vendarle bil sprejet. Poslanci v državnem zboru so namreč potrdili novelo zakona o dohodnini. Kakšne spremembe vse prinaša? Kaj bo z normiranimi s.p.? Mimogrede, se zanimate za ustanovitev podjetja? Pišite nam na data@data.si.

Odprite s.p. ali d.o.o. na DATA točki! Pokličite na 01/600-1530!

Splošna olajšava v 2023 bo 5000 evrov

Ena izmed pomembnejših sprememb, ki jo bo prinesel dohodninski zakon, je zvišanje splošne olajšave na 5000 evrov v letu 2023. Trenutno veljavni zakon je sicer predvideval postopno zviševanje splošne davčne olajšave do leta 2025. To bi pomenilo, da bi se v 2023 splošna davčna olajšava zvišala na 5500 evrov in nato 2024 na 6500. Leta 2025 pa bi se splošna davčna olajšava zvišala na 7500 evrov. A do tega zdaj ne bo prišlo. Nov dohodninski zakon namreč predvideva le zvišanje splošne davčne olajšave prihodnje leto na 5000 evrov. Zatem pa se splošna davčna olajšava ne bo več zviševala.

Informativni izračun dohodnine

Dohodninski zakon prinaša olajšavo za mlade

Nov dohodninski zakon prinaša tudi olajšavo za mlade do 29. leta. Ta bo zavezancem zmanjšala davčno osnovo od dohodka iz delovnega razmerja za 1.300 evrov. Za približno 7,5 odstotka se bo v letih 2023 in 2024 zvišali tudi zneski posebne olajšave za vzdrževane družinske člane. Po novem se bo dodatna splošna olajšava priznala zavezancem s skupnim dohodkom do 16 tisoč evrov. To je približno 2280 evrov več kot trenutno.

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

davčno svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kaj še prinaša prenovljen dohodninski zakon?

Katere spremembe bo še prinesel dohodninski zakon?

  • Obdavčitev v petem dohodninskem razredu se bo znova zvišala iz 45 na 50 %;
  • stopnja obdavčitve dohodkov od oddajanja premoženja v najem bo znova 25 % (ne več 15 %);
  • izplačila nagrad za poslovno uspešnost bodo iz davčne osnove izvzeta do višine povprečne slovenske plače (in ne več do povprečne plače zaposlenega, če je zanj tako ugodneje);
  • obdavčitev izplačanih vrednosti delnic ali deležev v primeru njihove odsvojitve v okviru pridobivanja lastnih delnic;
  • odpravljena je možnost odločitve o vključitvi dohodkov iz oddajanja premoženja v najem in dohodkov iz kapitala v letno davčno osnovo;
  • iz davčne osnove bodo izvzeta tudi izplačila nadomestil za uporabo lastnih sredstev za delo na domu.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

Kaj pa za normirane s.p.?

Spremembe pa dohodninski zakon prinaša tudi za normirane s.p. Meja, do katere se bo normiranim s.p. priznalo 80 % normiranih odhodkov bo 50 tisoč evrov. Pri zneskih do 100 tisoč evrov pa bo priznanih 40 odstotkov normiranih odhodkov. Spremembe, ki jih prinaša dohodninski zakon, bomo po objavi v Uradnem listu, podrobneje opisali v naših prihodnjih člankih, zato:

ostanite na tekočem in se prijavite na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja