Go to Top

Osnovna plača enaka kot minimalna plača? Predlog v DZ!

Osnovna plača izenačena z minimalno?

Osnovna plača bi se morala dvigniti na raven minimalne plače, je predlog, ki ga je v DZ vložila ena izmed poslanskih skupin. Predlog podpirajo tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije. Gre za predlog sprememb zakona o minimalni plači. Mimogrede, v našem podjetju imamo tudi odlične pravne svetovalce, ki vam lahko pomagajo na področjih delovnega, gospodarskega in obligacijskega prava. Če bi potrebovali katero izmed naših storitev, nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun dohodnine

Osnovna plača je lahko nižja od minimalne

Nedolgo nazaj smo pisali o razlikah glede osnovne, minimalne in izhodiščne plače. Že tam smo omenili, da je osnovna plača lahko nižja od minimalne plače. Ta v letu 2022 znaša 1074,43 evra bruto. V javnem sektorju je osnovna plača do 23. plačilnega razreda nižja od minimalne. Tudi v nekaterih kolektivnih pogodbah pa se komaj v sedmem tarifnem razredu začne izplačevati minimalna plača.

Ustanovite podjetje na Dati!

pravno svetovanje

Preberite tudi Bolniška odsotnost – kaj je drugače z marcem?

Več kot 41 tisoč zaposlenih z osnovno plačo, ki je nižja od minimalne

Po zadnjih dostopnih podatkih ministrstva za delo je bila osnovna plača 41.299 zaposlenih nižja od minimalne plače. To pomeni, da je osnovna plača podlaga za obračun dodatkov. A osnovna plača je lahko tudi precej nižja od minimalne plače.

ZASLUŽITE DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Predlog predvideva prehodno obdobje

Predlog dviga osnovne plače na minimalno plačo sicer predvideva prehodno obdobje. V tem času bi imeli delodajalci in sindikati čas za pripravo novih kolektivnih pogodb. Predlog je, da bi se zakon začel uporabljati s 1.1.2024, kar bi naj bilo dovolj časa, da se osnovna plača uskladi z višino minimalne plače.

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih izvajamo na Dati!

S predlogom se strinja tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije

ZSSS podpira predlog. Da bi se osnovna plača izenačila z minimalno bi po njihovem mnenju pomenilo, da bodo delodajalci primorani urediti področje plačnih razredov. Opozorili so še, da so nekatere najnižje osnovne plače pod 400 evri. Delavci, ki imajo takšno plačo, zato prejemajo doplačila do višine minimalne plače. Ker se ti dodatki izplačujejo od osnovne plače so ti nižji, kot bi bili, če bila osnovna plača izenačena z minimalno plačo.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja