Go to Top

Nadure – koliko nadur lahko opravi delavec?

Nadure oz. nadurno delo – kaj pravi ZDR-1?

Nadure imajo za večino delavcev nekakšen negativen prizvok. Delovni čas bi naj bil omejen na 40 ur tedensko. A v nekaterih primerih je lahko delovni čas daljši. Kako so nadure oz. nadurno delo zakonsko opredeljene? Mimogrede, delodajalci, če potrebujete pomoč pri udejanjanju delovno-pravnih razmerij, se obrnite na naše sodelavce v pravni službi! Za storitve pravnih svetovalcev lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Informativni izračun plače

Nadure določene v Zakonu o delovnih razmerjih

ZDR-1 določa, da je delavec, če tako zahteva delodajalec, dolžan opravljati delo preko delovnega časa oz. drugače povedano mora oddelati nadure. Zakon prav tako določa, da polni delovni čas delavca ne smi biti daljši kot 40 ur na teden. Naši pravni svetovalci priporočajo, da so nadure oz. pravila glede nadurnega dela opredeljena tudi v internih aktih podjetja. Če bi potrebovali pomoč pri pripravi internih pravilnikov podjetja, vam lahko te pripravijo naši sodelavci v pravni službi. Za ponudbo nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Pri nas na Dati lahko odprete s.p. ali ustanovite d.o.o.!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Koliko znašajo sp prispevki v letu 2022?

V katerih primerih lahko delodajalec zahteva, da »naredite« nadure?

Zakon o delovnih razmerjih določa tudi, kdaj mora delavec na zahtevo delodajalca opraviti nadure oz. delo preko polnega delovnega časa. To je možno:

  • v primerih izjemoma povečanega obsega dela;
  • če je potrebno nadaljevanje delovnega ali proizvodnega procesa, da bi se preprečila materialna škoda ali nevarnost za življenje in zdravje ljudi;
  • če je nujno, da se odvrne okvara na delovnih sredstvih, ki bi povzročila prekinitev dela;
  • če je potrebno, da se zagotovi varnost ljudi, premoženja ter prometa;
  • v drugih nujnih in nepredvidenih primerih, določenih z zakonom ali kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti.

Udeležite se brezplačnega skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

Delodajalec mora nadurno delo oz. nadure odrediti pisno!

V ZDR-1 je prav tako določeno, da mora delodajalec delavcu nadure oz. nadurno delo praviloma odrediti v pisni obliki pred začetkom dela. Če tega zaradi narave dela ali nujnosti opravljanja nadurnega dela ni možno odrediti, se lahko nadure oz. nadurno delo odredi tudi ustno. V takšnem primeru se lahko pisno odreditev vroči naknadno, ampak najpozneje do konca delovnega tedna po opravljenem nadurnem delu.

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih organiziramo pri nas!

Nadure – koliko na teden, mesec, leto?

Nadure so omejene na tedenski, mesečni in letni ravni. Določeno je, da lahko nadurno delo traja največ 8 ur na teden, največ 20 ur na mesec ter največ 170 ur na leto. Delovni dan lahko traja največ 10 ur. Pri tem je treba še poudariti, da se dnevna, tedenska oz. mesečna časovna omejitev lahko upošteva kot povprečna omejitev v obdobju, ki je določeno z zakonom ali kolektivno pogodbo, a ne sme biti daljše kot šest mesecev.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec?

Nadure – lahko delavec »naredi« več kot 170 nadur na leto?

Tudi to je možno. A skrajna omejitev je 230 ur na leto. To je možno zgolj, če delavec da pisno soglasje delodajalcu. Če delavec pisnega soglasja, da bi opravljal dodatne nadure, ne podpiše, ne sme biti izpostavljen neugodnim posledicam v delovnem razmerju. Da pa sploh lahko opravljajo nadure, pa morajo tudi nekatere skupine delavcev podati soglasje. To so starejši delavci (od 55 let) in delavci, ki skrbijo za otroka do treh let starosti. Prav tako lahko nadure le ob soglasju opravljajo tudi samohranilci, ki skrbijo za otroka mlajšega od 7 let oz. hudo bolnega otroka ali otroka s posebnimi potrebami.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja