Go to Top

Praznično delo – koliko dodatka vam pripada?

Praznično delo oz. delo na praznike in dela proste dneve po zakonu

Praznično delo – v prihajajočih dnevih oz. tednih bo marsikdo v službi tudi za praznike. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) višine dodatka za praznično delo sicer izrecno ne določa. Kako pa je potem določena? Koliko dodatka morate prejeti? Imate vprašanja glede dodatkov za delo ob manj ugodnem času ali pa kakšno drugo dilemo iz delovnega prava? Pri tem vam lahko pomagajo naši pravni svetovalci! Za plačljivo ponudbo lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun plače

Praznično delo – dodatek je opredeljen v ZDR-1

Za delo v posebnih pogojih, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa, delavcu pripadajo dodatki. Opredeljeni so v ZDR-1. A tam ni določena višina dodatkov. Ta je določena v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti. To pomeni, da se višine dodatka razlikujejo glede na različne panoge.

Ustanovite podjetje pri nas na Dati!

Praznično delo – gre za delo ob manj ugodnem delovnem času

Praznično delo oz. delo na dela proste dneve po zakonu spada med t.i. delo ob manj ugodnem delovnem času. V ZDR-1 so poleg dodatka za delo ob praznikih določeni še naslednji dodatki ob manj ugodnem delovnem času. To so:

Želite ustanoviti d.o.o.?

pravno svetovanje

Rezervirajte svoj termin za registracijo podjetja pri nas!

Praznično delo – dodatek za delo na praznik se izključuje z dodatkom za nedeljsko delo

Nedavno smo pisali o dodatku za nedeljsko delo. Že tam smo omenili, da se dodatek za nedeljsko delo in dodatek za delo na praznik izključujeta. To pomeni, da če praznik pade na nedeljo, delavcu pripada zgolj en dodatek in ne oba.

PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO NA DATI!

Dodatek za delo na praznik v kolektivni pogodbi

Za nekatere poklice je praznično delo realnost. Delavci, ki delajo tudi ob praznikih, imajo tako določeno v pogodbi o zaposlitvi. Potrebujete pomoč pri sestavi pogodbe o zaposlitvi? Pri tem vam lahko pomagajo naši pravni svetovalci. Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin plačljivega svetovanja! Dodatki za delo na praznik so sicer določeni v kolektivnih pogodbah.

Udeležite se skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

Dodatek za praznično delo – primeri kolektivnih pogodb

V tabeli je pregled dodatkov za delo ob praznikih pri nekaterih dejavnostih:

Kolektivna pogodba za panogo Dodatek za delo ob praznikih (v odstotku od osnovne plače delavca oz. ustrezne urne postavke)
Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije 250 %
Kolektivna pogodb dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije 150 %

 

Za delo na dan državnega praznika oz. po zakonu prostega dne pripada delavcu poleg plače dodatek za vsako opravljeno delovno uro, če mu ni mogoče zagotoviti prostega dne namesto dela na dan praznika ali na dan prostega dne, oziroma 50 %, če tega koristi;

 

Dodatek za delo na silvestrovo (od 18. ure naprej) – 150 %

Kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo 50 % (tudi za delo na silvestrovo od 20. ure naprej)
Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti 50 %

Za delo na 1. januar in 1. maj 100 %

 

Želim se prijaviti na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja