Go to Top

Nočno delo: obveze delodajalca in pravice delavca

Nočno delo: obveze delodajalca in pravice delavca

Nočno delo: obveze delodajalca in pravice delavca – kakšne so pri nočnem delu obveze delodajalca in pravice delavca? Kot nočno delo se šteje delo v času med 23. in šesto uro naslednjega dne. Če je z razporeditvijo delovnega časa določena nočna delovna izmena, se šteje za nočno delo osem nepretrganih ur v času med 22. in sedmo uro naslednjega dne, narekuje Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1).

prednosti_slabosti_samozaposlitve hobi Abeceda poslovanja

Nočno delo: obveze delodajalca in pravice delavca

Obveze delodajalcanočno delo

 • Daljši dopust,
 • ustrezno prehrano med delom,
 • strokovno vodstvo delovnega oziroma proizvodnega procesa.

Prijava na brezplačno izobraževanje Zasluži denar s hobijem in idejo

Delodajalec mora, če delavci opravljajo nočno delo, zagotoviti njihovo periodično izmenjavo. Pri tem sme delavec ene izmene delati ponoči najdlje en teden oziroma tudi več, vendar le, če s takim delom izrecno pisno soglaša, določa ZDR-1.

Delodajalec ne sme razporediti na nočno delo delavca, ki nima urejenega prevoza na delo in z dela.

Delodajalec mora na zahtevo inšpektorata za delo posredovati podatke o nočnem delu delavcev.

Delodajalec se mora pred uvedbo nočnega dela posvetovati s sindikati (glede določitve časa, organiziranosti dela, ukrepih varnosti in zdravja pri delu in o socialnih ukrepih).

Potrebujete pravni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo!

Rok Gros, DataRok Gros, Data

Pravice delavca

Delavec, ki dela ponoči vsaj tri ure svojega dnevnega delovnega časa ima pravico do posebnega varstva, še narekuje delovni zakonik.

Prijava na brezplačno izobraževanje Prednosti in slabosti samozaposlitve

Če bi se nočnemu delavcu po mnenju zdravstvenega osebja zaradi nočnega dela lahko poslabšalo zdravstveno stanje, ga mora delodajalec zaposliti na ustrezno delo podnevi.

Če pri delavcu pri opravljanju nočnega dela obstaja več tveganj za poškodbe, delo ne sme trajati več kot osem ur na dan.

Delovni čas nočnega delavca v obdobju štirih mesecev ne sme trajati povprečno več kot osem ur na dan.

Prijava na izobraževanje Abeceda poslovanja

Morda vas bo zanimalo tudi, da nočno delo med drugim prepovedano starejšim delavcem in da je dodatek za deljeni delovni čas in dodatek za izmensko delo večinoma v domeni delodajalcev.

Preberite tudi:

Komentarjev (4)

 • Andreja rajnar 14. Aprila 2017 - 14:58 Odgovori

  V nasem domu delamo 11 ur nocnega dela. Npr.zacnes v ponedeljek, zadnji dan po nocni gres domov v cetrtek zjutraj. Koliko dni ti pripada po nocnih fraj, ce delas 11 ur? Lp

  • Dominika Ahačič 18. Aprila 2017 - 9:14 Odgovori

   Spoštovani,

   zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja. V okviru naše VEM točke lahko brezplačno svetujemo o vseh postopkih, ki jih lahko opravljamo na VEM točkah, potrebnih dokumentih za posamezen postopek, pogojih za opravljanje posamezne dejavnosti ter drugih splošnih vprašanjih pred, med in po registraciji podjetja. Vaša vprašanja pa sodijo na področje strokovnega pravnega svetovanja, za kar svetovalci na VEM točkah niso usposobljeni.

   Za ponudbo za svetovanje nam pišite na [email protected] ali nas pokličite na 01/6001-530.

   Lep pozdrav,
   DATA d. o. o.

 • boris mavric 11. Aprila 2019 - 15:01 Odgovori

  zanima me ali spada med nocno delo ki ga opravljam vsak teden dva dni med 4 zjutraj in 12 opoldne to pocnem ze 12 let a mi pravijo da to ne spada po zakonu v nocno delo niti ura .ali bi mi pripadalo izplacilo kaksne ure dela kot nocno hvala

  • Data, d.o.o. 15. Aprila 2019 - 14:22 Odgovori

   Spoštovani,

   svetujemo vam posvet pri naših pravnikih, ki so strokovnjaki za delovno pravo. Za ponudbo nam pišite na [email protected] ali nas pokličite na 01 6001 528.

   Lep pozdrav,

   DATA d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja