Go to Top

Opravljene nadure – plačilo ali koriščenje nadur?

Opravljene nadure

Opravljene nadure se lahko načeloma poplačajo na dva načina. Prvi je denarno plačilo, drugi pa koriščenje (oz. t.i. kompenzacija) nadur. Kako so sploh opredeljene nadure? In kako se uredi plačilo oz. koriščenje za opravljene nadure? Imate dileme oz. vprašanja delovnega prava tudi vi? Obrnite se na naše pravne strokovnjake. Dogovorite se za termin plačljivega strokovnega svetovanja na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATA točki!

Nadure določene v ZDR-1

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da je ob zahtevi delodajalca delavec dolžan opravljati delo preko delovnega časa – gre za t.i. opravljene nadure. Več o tem, v katerih primerih lahko delodajalec zahteva opravljanje nadur, smo pisali v članku Nadure – koliko nadur lahko opravi delavec? Naši pravni svetovalci svetujejo, da delodajalec sprejme ustrezne splošne akte, kjer se uredi način koriščenja za opravljene nadure oz. njihovo plačilo.

Koliko bo znašala vaša plača? Preverite z našim kalkulatorjem!

Pravno svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Opravljene nadure lahko delodajalec poravna denarno

Če delodajalec opravljene nadure delavec poravna denarno, je treba izpostaviti, da je nadura plačana na enak način kot vse druge ure polnega delovnega časa. S tem, da se prišteje še dodatek za nadurno delo. Delavec je za nadurno delo upravičen do:

Takšen način izračuna plače za opravljene nadure sledi sodbi Vrhovnega sodišča VIII Ips 72/2019.

Kilometrina 2023

Možna je tudi kompenzacija za opravljene nadure

Sodba Vrhovnega sodišča VIII Ips 80/2015 pa kaže, da je kompenzacija za opravljene nadure s prostimi urami (koriščenje nadur) možna, če ob tem delodajalec plača še dodatek, ki je predviden za siceršnje plačilo nadurnega dela. A če se delavec in delodajalec dogovorita, da se plačilo opravljene nadure nadomesti s prostimi urami, je treba biti pozoren pri določitvi števila prostih ur. Zakaj? Prepričanje, da je ena ura nadurnega dela enakovredna eni uri rednega dela oz. eni koriščeni uri, ni pravilno. ZDR-1 določa, da delavcu za delo poleg zneska, ki bi ga prejel v polnem delovnem času, pripada še dodatek za nadurno delo. Koriščenje za opravljene nadure je tako možno na dva načina:

  • delodajalec lahko delavcu odredi toliko prostih ur kot je imel priznanih nadur – v tem primeru delavcu dolguje še znesek dodatka za nadurno delo;
  • delodajalec lahko namesto izplačila dodatka za nadure poleg dejanskega števila za opravljene nadure delavcu prizna še dodatno število prostih ur, ki so preračunane iz zneska dodatka za nadure.

Kot že omenjeno je priporočljivo, da ima delodajalec v aktih, ki urejajo pravice in obveznosti delavcev iz delovnega razmerja predvidene vse oblike poplačila nadur. Nato pa se sporazumno z delavcem dogovori za način poplačila za opravljene nadure.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja