Go to Top

Dodatki pri plači – kateri se izplačajo?

Dodatki pri plači so določeni v zakonu oz. kolektivnih pogodbah za posamezne dejavnosti. Kako so določeni v Zakonu v delovnih razmerjih in kako se določa njihova višina?
V kolikor na tem področju potrebujete pomoč, se povežite z našimi pravnimi svetovalci. Pokličite na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si za termin plačljivega svetovanja. Na teh kontaktih smo vam na voljo tudi, če želite brezplačno registrirati podjetje!

Izračunajte si plačo

Dodatki pri plači – kaj pravi zakonodaja?

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) v 127. členu navaja, da se dodatki pri plači določijo za posebne pogoje dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa. Gre za nočno delo, nadurno delo, delo v nedeljo ter delo na praznike in dela proste dneve po zakonu. Dodatki pri plači za posebne pogoje dela, ki izhajajo iz posebnih obremenitev pri delu, neugodnih vplivov okolja in nevarnosti pri delu (ki niso vsebovani v zahtevnosti dela), pa se lahko določijo s kolektivno pogodbo za posamezno dejavnost.

Brezplačno registrirajte podjetje

Pravno svetovanje

Odprite d.o.o.

Dodatki pri plači – kako je določena višina?

Dodatki pri plači oz. višina zgoraj omenjenih dodatkov je določena s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti. Ob tem je še določeno, da se dodatek za delo v nedeljo ter dodatek za delo na praznike in dela proste dneve po zakonu med seboj izključujeta. Se pa dodatki pri plači obračunavajo le za čas, ko delavec dela v pogojih, zaradi katerih mu dodatek pripada.

Izračunajte si dohodnino

Kateri dodatki se še izplačujejo?

Omeniti velja tudi dodatek na delovno dobo ter povračilo stroškov prevoza na delo in malice. Ker so dodatki pri plači precej kompleksna zadeva, se lahko z morebitnimi vprašanji obrnete tudi na naše pravne svetovalce. V kolikor pa vas zanima, ali se dodatki pri plači obračunavajo pravilno, pa vam lahko glede tega svetujejo naši računovodski oz. davčni svetovalci. Za termin plačljivega svetovanja lahko pokličete na 01 600 1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Prijavite se na novice!

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja