Go to Top

Nočno delo – kako je opredeljeno? Kakšne so pravice delavcev?

Nočno delo je oblika dela, ki se mu v nekaterih storitvenih dejavnostih ni mogoče izogniti. Kdaj govorimo o nočnem delu? Kako je v tem primeru z dopustom in kako je z dodatkom na nočno delo? V nadaljevanju si oglejmo kakšne so pravice delavcev, ki opravljajo nočno delo.

Hitro in brezplačno odprtje podjetja

Definicija nočnega dela

V Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1) je nočno delo opredeljeno v 150. členu. Za nočno delo se opredelujeje delo v časovnem razponu med 23. in 6. uro naslednjega dne. Če je vsaj ena ali več ur opravljenih v tem časovnem razponu, gre za nočno delo. V primeru, da je z razporedom delovnega časa določena nočna izmena, se za nočno delo šteje osem nepretrganih ur v času med 22. in 7. uro naslednjega dne. Delodajalec mora na zahtevo inšpektorata za delo posredovati podatke:

  • o nočnem delu delavcev, ki delajo ponoči več kot tretjino delovnega časa;
  • o številu delavcev, ki delajo ponoči na delovnem mestu, na katerem iz ocene tveganja izhaja večja nevarnost za poškodbe ali zdravstvene okvare;
  • o številu delavcev, ki delajo ponoči ločeno po spolu ter
  • o časovni opredelitve nočne izmene.

Informativni izračun plače

Na DATI vam v okviru naših številnih storitev nudimo pomoč pri odprtju podjetja ali s.p.. Hkrati na naših strokovnih izobraževanjih pridobite tudi vse informacije, ki jih potrebujete za uspešen začetek. Za brezskrben začetek poslovanja nudimo tudi kvalitetne računovodske storitve. Tako se lahko v celoti posvetite razvoju vaše poslovne ideje. Pokličete lahko na 01/600-1530 ali pišete na data@data.si

Informativni izračun dohodnine 

Pravno svetovanje

Prispevki za popoldanski s.p. 2024

Pravice delavcev, ki delajo ponoči

V 151. členu ZDR-1 so definirane pravice delavcev, ki opravljajo nočno delo oz. delajo ponoči. V kategorijo nočni delavec se šteje delavec, ki dela ponoči vsaj tri ure svojega dnevnega delovnega časa oz. delavec, ki dela ponoči vsaj tretjino polnega letnega delovnega časa. Delavci, ki opravljajo nočno delo so upravičeni do posebnega varstva. Med pravicami so tudi upravičenost do daljšega dopusta, ustrezna prehrana med delom ter strokovno vodstvo delovnega oz. proizvodnega procesa. V primeru, da bi se delavcu, ki dela ponoči, po mnenju osebnega zdravnika lahko poslabšalo zdravstveno stanje, ga je delodajalec dolžan prerazporediti na ustrezno delo podnevi. Če je delo poteka v izmenah (in vključuje tudi nočno izmeno), je potrebno, da je zagotovljena periodična izmenjava. Delavec lahko ponoči dela največ en teden. V primeru pisnega soglasja delavca, se lahko nočno delo opravlja tudi daljše časovno obdobje. V primeru, da delavec nima urejenega prevoza na delo in z dela, ga delodajalec ne sme razporejati na nočno delo.

Interni akti podjetja

Dodatek za nočno delo

Delavci, ki opravljajo nočno delo, so upravičeni tudi do dodatka za nočno delo. Gre za enega izmed dodatkov za delo v posebnih pogojih dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa. ZDR-1 poleg dodatka za nočno delo, določa še dodatek za nadurno delo, dodatek za delo v nedeljo in dodatek za delo na praznike in dela proste dneve po zakonu. Višine dodatka za nočno delo so opredeljenje s kolektivnimi pogodbami na ravni dejavnosti.

Kako je dodatek za nočno delo opredeljen v nekaterih kolektivnih pogodbah?

Kolektivna pogodba Dodatek za nočno delo
Kolektivna pogodba dejavnosti gostinstva in turizma 50 % od osnove
Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti 40 % od osnove
Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine 75 % od osnove
Kolektivna pogodba za dejavnost poslovanja z nepremičninami 30 % od osnove

Imate glede delovnega prava kakšne dileme ali vprašanja? Obrnite se na naše pravne svetovalce ter se dogovorite za termin strokovnega plačljivega svetovanja! Pokličete lahko na 01/600-1530 ali pišete na data@data.si.

Prijava na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja