Go to Top

Zaščita starejših delavcev – lahko dobijo odpoved?

Zaščita starejših delavcev velja za starejše delavce in delavce pred upokojitvijo

Zaščita starejših delavcev je lahko ovira za kadrovske spremembe v podjetju. Po drugi strani pa podjetje lahko pridobi finančna sredstva, če se odloči skleniti pogodbo o zaposlitvi z delavcem, ki je že dopolnil 55 let.

Informativni izračun plače

Kdo so starejši delavci in kdo delavci pred upokojitvijo?

Delodajalci, potrebujete pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) je določil, da so starejši delavci tisti, ki so že pihali 55. svečko. Delavci pred upokojitvijo pa so tri leta starejši oz. jim do brezskrbnega uživanja v pokoju manjka pet let pokojninske dobe ali manj. Oboji spadajo med ranljivo skupino zaposlenih in zanje velja zaščita starejših delavcev, zato mora delodajalec upoštevati določene omejitve.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Kaj pomeni zaščita starejših delavcev za delodajalca?

Delodajalec ne sme izročiti delavcu pred upokojitvijo odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga (lahko pa delodajalec navede druge razloge). Tako odpoved pogodbe lahko prejme, ko izpolni pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine. Takrat dobi tudi odpravnino. Prav letos je začela veljati nova pokojninska novela.

Delovna ali pokojninska doba- kakšna je razlika?

pravno svetovanje

KDAJ V POKOJ?

Medtem ko starejši delavec pred odpovedjo iz poslovnega razloga še ni zaščiten, ima pa možnost dela s krajšim delovnim časom, če se delno upokoji in prejema pokojnino. Pri tem mu pripada toliko dni dopusta, kot če bi delal za polni delovni čas. Ko smo že pri dopustu – delavec, starejši od 55 let, si lahko vzame tri dni letnega dopusta več, kot jih je imel prej.

Preberite tudi o dodatku za delovno dobo!

Zaščita starejših delavcev sega tudi na druga področja. Ne sme delati nadur ali ponoči, razen če delodajalcu pisno razloži, da se s podaljšanim delovnim časom in nočno izmeno strinja. To pa mora storiti, preden mu je tako delo naloženo.

Delodajalec ne sme starejšemu delavcu urediti neenakomerne razporeditve in začasne prerazporeditve delovnega časa.

Potrdilo PCT – kje ga lahko dobite?

Zaščita starejših delavcev ne velja vedno, ne glede na starost delavca in delovno dobo

Zaščita starejših delavcev ne velja, če delavec prejema denarno nadomestilo iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti ali če ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi že izpolnjuje pogoje za zaščito pred odpovedjo. Delodajalec se zaščiti izogne, če starejšemu delavcu ponudi ustrezno zaposlitev, prav tako pa mu ni treba upoštevati zaščite, če se podjetje zapre.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Prednosti zaposlitve starejšega delavca

Starejši delavci so izkušeni, imajo veliko znanja, poznajo širok krog ljudi in so lahko mentorji mlajšim. Zaščita starejših delavcev tako ni nujno ovira, temveč izziv za podjetje, da bo znalo uporabiti njegove veščine. Morda vam pridejo prav njegova znanja že ob ustanovitvi podjetja. Če zaposlite starejšega delavca, lahko pridobite finančno pomoč in uveljavljate davčno olajšavo.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja