Go to Top

Izbris podjetja – kdaj je potrebno k notarju?

Izbris podjetja je mogoč, zamrznitev pa ni mogoča. Dokler je nek poslovni subjekt vpisan v poslovni register, bo še vedno plačeval fiksne stroške, četudi tisti mesec (ali več) na njegovem računu ne bo priliva. Zamrznitev s. p. oziroma d. o. o. ni mogoča, možna sta le izbris s. p. iz registra podjetij ali zaprtje d.o.o. pri notarju.

Informativni izračun plače

Potrebujete celovite informacije v zvezi z ustanovitvijo podjetja? V podjetju DATA d.o.o. organiziramo številna izobraževanja, ki se jih lahko udeležite iz domačega okolja. Preverite ponudbo naših brezplačnih webinarjev!

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Zamrznitev ali izbris podjetja?

Potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz Petega protikoronskega paketa? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Veliko podjetnikov sprašuje o tem, če je možno zamrzniti podjetje in pri tem ne plačevati stroškov, ker ni priliva na račun. Razlogi za to so različni, največkrat pa podjetniki o tem razmišljajo, ker opravljajo sezonsko dejavnost, zmanjšali so se jim prihodki zaradi objektivnih okoliščin ali pa se v nekem trenutku zaradi prevelikih stroškov odločijo prenehati opravljati dejavnost.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Vendar, četudi prilivov v nekem obdobju v vašem podjetju ne bo, boste kljub temu imeli fiksne stroške, ki jih boste morali plačevati. Če tega ne želite, je v tem primeru opcija, ki vam ostane, izbris s. p .. Izbris s. p. vam omogoča tudi DATA točka SPOT Registracija. Postopek je – tako kot registracija podjetja –  kratek in brezplačen.

Pravni nasvet

Je zamrznite podjetja sploh mogoča?

Pojma, kot je “zamrznitev s. p.” tako zakonodaja kot Ajpes ne poznata. Tako imenovana zamrznitev v nobenem primeru ni mogoča. Dokler je poslovni subjekt vpisan v poslovni register, bo torej morala plačevati fiksne mesečne stroške, kot so prispevki, strošek računovodstva, stroški vodenja računa, oddaja bilanc, morebitne akontacije in plače zaposlenih.

»Zamrznitev« podjetja bi sicer pomenila le neopravljanje dejavnosti, a tudi v tem primeru bi podjetje še vedno moralo plačevati stroške poslovanja. Več si lahko preberete v Mirovanje podjetja: ali je mogoče?

PETI PROTIOKORONSKI PAKET

Ste izvedli  izbris podjetja? Ga želite ponovno odpreti?

Kadarkoli se podjetnik, ki je zaprl s. p., lahko odloči, da bo ponovno registriral novo podjetje. Pogoj za ponovno ustanovitev s. p. je, da ima podjetnik poravnane davčne obveznosti. Spomnimo, če se vam je prvi poizkus samozaposlitve ponesrečil in ste kot samostojni podjetnik svojo dejavnost zaprli, se lahko kljub temu kadarkoli odločite za ponovno odprtje s. p. in ponovni vpis v poslovni register. Pri tem sicer izgubite ugodnost, ki vam pripada le ob prvem vpisu v poslovni register – plačevanje 50 oziroma 30 odstotkov nižjih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje iz državnega proračuna.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Morda pa izbris ni potreben! Razmisliti velja o prehodu iz rednega v popoldanski s.p.!

Če se odločite za prehod iz popoldanskega s. p. v rednega, pa vam za preostanek dobe (tj. do dveh let od prvega odprtja) vseeno pripada že omenjena delna oprostitev prispevkov za s. p. Več: Ponovno odprtje s. p.: ponovno, a brez ugodnosti in Če v roku dveh let prehajate med oblikami samozaposlitve, vam olajšava plačevanja prispevkov vseeno pripada!

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja. Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja