Go to Top

Mirovanje podjetja: ali je mogoče?

Podjetniki nas velikokrat sprašujejo, ali obstaja postopek t.i. »mirovanje podjetja«. Na vprašanje kaj se vam bolj splača ni enostavnega odgovora, saj je odvisen predvsem od želja in prioritet posameznika. Pomembno pa je poznati prednosti in slabosti obeh strani.

Mirovanje podjetja

Mirovanje podjetja: ali je mogoče?Ta pojem se je uveljavil, ker veliko podjetij opravlja sezonsko dejavnost ali pa želijo zaradi prevelikih stroškov prenehati opravljati dejavnost vendar pa kljub temu ohraniti možnost, da ponovno poprimejo za delo.

Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1) tega izraza ne pozna in to ni mogoče. Takšnega postopka ne pozna AJPES ali drug državni organ, kjer bi lahko uradno uredili »mirovanje« podjetja.

»Mirovanje« podjetja bi zato pomenilo le neopravljanje dejavnosti. V tem primeru mora vsako podjetje še vedno plačevati stroške poslovanja.

s.p. d.o.o.
Stroški računovodstva Stroški računovodstva
Prispevki Oddaja bilanc
Oddaja bilanc Stroški bančnega računa
Stroški bančnega računa Morebitne akontacije (če ste imeli dobiček v zadnjem letu)
Strošek zaposlenih (če jih imate)

Potrebno je upoštevati tudi, da ni nujno, da imate stroške računovodstva, saj ga lahko vodite sami. Prišteti morate še stroške poslovnega prostora, če ga imate.

Zaprtje podjetja

Postopek za zaprtje s.p. je zelo preprost in brezplačen. Za zaprtje s.p. se lahko podjetnik odloči kadarkoli in ga tudi kadarkoli ponovno registrira, v tem primeru mora imeti poravnane davčne obveznosti na DURS-u. Kako poteka postopek zaprtja s.p.

Za zaprtje d.o.o. morate kontaktirati notarja, ki pripravi vso dokumentacijo. Poravnane morate imeti vse obveznosti do države. Podjetje uradno preneha z opravljanjem dejavnosti, ko prejmete sklep o zaprtju podjetja. Stroški zaprtja so odvisni od višine kapitala.

Kaj se vam bolj splača?

Zapreti podjetje ali ga pustiti v mirovanju je tako povsem odvisno od vaših želja in prioritet. To je izredno težka odločitev, zato vam svetujemo, da se predhodno pogovorite s strokovnjaki, ki so vam na voljo na 01 600 1530 ali po elektronski pošti na data@data.si.

Pripravil: Gašper Meden


Komentarjev (2)

  • nada krajšek 14. Septembra 2017 - 9:29 Odgovori

    POzdravljeni.
    Imam d.o.o.,(mikro firmo) ki pa trenutno ne pokriva vseh stroškov, zato bi ga dala v mirovanje; imam pa lokal ki bi ga dala v najem da bi z najemnino pokrivala stroške ki ostanejo ob mirovanju firme.Kako do pravih informacij? NADA

    • Manca Borko Grimšič 15. Septembra 2017 - 12:02 Odgovori

      Pozdravljeni! Najbolje bi bilo, da bi se oglasili pri nas na plačljivem svetovanju, kjer bi vam lahko pravni in računovodski strokovnjaki konkretno pomagali v vaši specifični situaciji. Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001 530. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja