Go to Top

Vračanje štipendije in sredstev zanjo

Vračanje štipendije povzroči kršitev študenta, vračanje sofinanciranja pa je krivda podjetnika

Vračanje štipendije je nočna mora tako štipendista kot tudi podjetnika, ko govorimo o kadrovskih štipendijah. Podjetnik je študentu poklonil kadrovsko štipendijo, z njim sklenil pogodbo in vzpostavil poslovni odnos. Vse z namenom, da pozneje z njim sklene pogodbo o zaposlitvi. Študent je tako že lahko spoznal proces dela, se ujel z delodajalcem, vendar je ob tem pozabil na študijske obveznosti. Za oba je situacija gotovo neprijetna, saj začetega procesa ne moreta nadaljevati, razen če skleneta novo pogodbo.

Informativni izračun plače

Če pogoji niso izpolnjeni, sledi vračanje štipendije

Potrebujete zanesljiv računovodski servis?

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Večkrat se omenja vračanje štipendije, ko študent ne dokonča letnika, manj pa o vračanju sredstev, ki jih podjetnik dobi za sofinanciranje kadrovskih štipendij. To ureja Pravilnik o sofinanciranju kadrovskih štipendij.

Kadrovske štipendije sofinancirata sklad ali nosilec regijske sheme kadrovskih štipendij na območju sedeža delodajalca. Te ne smejo biti nižje od državne štipendije brez dodatkov za četrti dohodkovni razred. Študent in podjetnik lahko sodelujeta v okviru kadrovske štipendije le, če in dokler oba pogoje izpolnjujeta.

Kako do svojega podjetja po koncu študija?

Če študent ne dokonča letnika in tako tudi nima pogojev za vpis v višji letnik, mu grozi vračanje štipendije. Tako preneha tudi veljavnost pogodbe o sofinanciranju. Pogodba preneha veljati tudi, če študent sklene pogodbo o zaposlitvi pri drugem delodajalcu oziroma se samozaposli, spremeni izobraževalni program brez soglasja delodajalca,  je kadrovsko štipendijo pridobil na podlagi posredovanih neresničnih podatkov ali prekine pogodbo o štipendiranju z delodajalcem.

pravno svetovanje

Po enem mesecu vračanje štipendije ni nujno

Kadrovska štipendija omogoča, da podjetnik spozna mlado delovno silo. Študent pa pridobi izkušnje in/ali zaposlitev v stroki, za katero se izobražuje.  Podjetnik pa se lahko po preteku enomesečne prakse prvem letu odpove pogodbi o štipendiranju. Pri tem mu ni treba vrniti sredstev sofinanciranja. Tudi študentu ni treba vrniti denarja, če je bil uspešen pri študiju.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Kdaj vračanje štipendije kljub kršitvi pogodbe ni potrebno?

Študent mora izpolnjevati obveznosti, ki mu jih je v pogodbi naložil podjetnik, in študijske obveznosti. Vračanje štipendije ob kršenju ni potrebno, če letnika ni mogel končati zaradi starševstva, opravičljivih zdravstvenih razlogov, izjemnih družinskih in socialnih okoliščin ter zaradi višje sile. Mora pa to dokazati.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Tudi podjetnik lahko vrača sredstva sofinanciranja

Prav tako se pogodbeno sodelovanje konča, če podjetnik ne izpolni svojih obveznosti. Lahko se odloči, da sam odstopi od pogodbe. Sicer pa mora sredstva sofinanciranja vrniti tudi, če jih ni porabil za kadrovsko štipendijo, je štipendijo prenehal izplačevati ali ni zagotovil sredstev zanjo ali če je sredstva sofinanciranja dobil na podlagi lažnih podatkov.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja