Go to Top

Gospodarska družba v enojcu ali tandemu?

Gospodarska družba je podjetje, ki se lahko začne s poslovno idejo

Gospodarska družba je podjetje, ki ga lahko ustanovi ena fizična ali pravna oseba ali več takih oseb. Poslovna ideja je izbrana, želja po začetku samostojne poti pa se lahko začne uresničevati. Pojavi se vprašanje, ali naj se ustanovi družba ali s. p.

Ustanovitev podjetja je preprost postopek, poslovanje pa je nekaj drugega. V začetni fazi je dobro razmisliti o vseh podrobnostih. Tudi glede ustanoviteljev.

Informativni izračun plače

Koliko ustanoviteljev potrebuje vaša gospodarska družba?

Ne obstaja popolno število ustanoviteljev. Če je poslovna ideja od vsega začetka strast enega, bo težko dobil soustanovitelja, ki bi se zanjo ogrel enako in se z enako zavzetostjo spopadal s poslovnimi izzivi. V takem primeru je dobro premisliti o ustanovitvi s. p. Tega namreč lahko ustanovi le ena oseba, seveda pa lahko delavce zaposli. Pozneje se lahko odloči tudi za preoblikovanje v d. o. o. in iz samostojnega podjetnika postane gospodarska družba.

Želite ustanoviti podjetje?

Pri ustanovitvi podjetja se določijo firma in sedež, dejavnost(i), znesek osnovnega kapitala, odpre se poslovni račun, vpišejo se ustanovitelji. Gospodarska družba je ustanovljena. Čeprav deluje ekipa na začetku usklajeno, se to lahko spremeni, ko je poslovna ideja uresničena in delo v podjetju v polnem zamahu. Nesoglasja med ustanovitelji pa lahko ogrozijo uspešnost podjetja in celo privedejo v njegovo zaprtje.

računovodsko svetovanje

Obveznosti in pravice ustanoviteljev naj bodo jasne od začetka

Ustanovitelji, ki imajo podobno razmišljanje, enak način dela in so vsi pripravljeni vložiti v podjetništvo ves svoj trud, so odlična ekipa. Sčasoma pa se pogled na določene zadeve spremeni in med njimi pride do trenj. Zato je dobro že na začetku, ko se gospodarska  družba ustanavlja, določiti pravice in dolžnosti ustanoviteljev.

Izračun dnevnice

Še posebej pomembno je, da se glede na osnovni vložek določijo deleži, pravice in obveznosti posameznih ustanoviteljev ter tudi, kako se bo struktura podjetja spremenila, če eden od njih zapusti podjetje. Ko se to zgodi, se seveda spremenita število in delež družbenikov, kar se tiče tudi kapitala družbe, zato morajo ustanovitelji podjetja obiskati notarja.

Gospodarska družba z več ustanovitelji se lahko težavam izogne tako, da določi izvršnega direktorja, ki bo sprejemal končne odločitve. Če je ta vloga deljena, se lahko zgodi, da se gospodarska družba zaradi nenehnega iskanja kompromisov ne razvija.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Odgovornost za škodo

Med obveznostmi je dobro vedeti, da so ustanovitelji solidarnostno odgovorni tudi za škodo, ki nastane zaradi netočnosti podatkov, ko se gospodarska družba ustanavlja. Če oškodujejo družbo, morajo povrniti škodo kot solidarni dolžniki. Za to škodo ni odgovoren ustanovitelj, ki je ravnal kot dober gospodarstvenik. To določa Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1).

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Če ustanovitelji sami ne morejo rešiti nesoglasij, o zadevi odloča sodišče v nepravdnem postopku.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja