Go to Top

Standardna klasifikacija dejavnosti: najbolj priljubljene dejavnosti v letu 2020

Standardna klasifikacija dejavnosti je dokument, iz katerega bodoči podjetniki izbirajo dejavnosti, s katerimi se bodo ukvarjali v svojem podjetju. Ob registraciji podjetja je torej potrebno določiti glavno (temeljno) dejavnost podjetja, kot jo določa Standardna klasifikacija dejavnosti, po ustanovitvi pa se lahko ta dejavnost tudi spremeni. Kaj so podjetniki najpogosteje registrirali v letu 2020?

Informativni izračun plače

Novo leto, nove (poslovne) priložnosti! Naši svetovalci vam lahko z veseljem pomagajo pri ustanovitvi podjetja! Pri postopku registracije naši referenti za bodočega podjetnika pripravijo prijavo za vpis v register AJPES. Pripravijo tudi obrazce za oddajo davčnih podatkov za Finančno upravo Republike Slovenije in obrazec M1 za prijavo v obvezna socialna zavarovanja. Podjetnik obrazce podpiše in referenti jih nato po elektronski pošti pošljejo na ustrezne institucije. Naši referenti postopek opravijo hitro, enostavno in povsem brezplačno. Če želite, da vam na vaši podjetniški poti ob strani stoji prav DATA, d.o.o., nam pišite na data@data.si.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Standardna klasifikacija dejavnosti in priljubljene dejavnosti v letu 2020 pri s.p.

Na naši DATA točka SPOT Registracija smo v letu 2020 registrirali skupno 347 samostojnih podjetnikov. Pripravili smo tudi pregled glavnih dejavnosti, ki so jih samostojni podjetniki ob registraciji izbrali iz dokumenta – Standardna klasifikacija dejavnosti.

Graf: Standardna klasifikacija dejavnosti – registrirane glavne dejavnosti pri s.p.

Graf: Standardna klasifikacija dejavnosti – registrirane glavne dejavnosti pri s.p.

Pri postopkih registracije na naši DATA točki SPOT Registracije se je v letu 2020 pokazalo, da so samostojni podjetniki registrirali podjetje največkrat za namene trženja svojega znanja. Klasifikacija dejavnosti jim je zato prišla prav za vpis dejavnosti poslovnih storitev, izobraževalnih storitev, IT-storitev in umetniških storitev.

Pod različne druge dejavnosti, ki so bile najpogosteje registrirane, se nahajajo dejavnosti oddaje nepremičnin, dejavnosti urejanja okolice, zdravstvene dejavnosti, oblikovalske storitve, zdravstvene storitve, storitve osebne asistence, arhitekturne storitve, prevajalske storitve, kurirske storitve.

Standardna klasifikacija dejavnosti in priljubljene dejavnosti v letu 2020 pri d.o.o.

Standardna klasifikacija dejavnosti je lansko leto pri ustanoviteljih d.o.o.-ja največkrat prišla prav podjetnikom za vpis dejavnosti trgovine.

Graf: Standardna klasifikacija dejavnosti – registrirane glavne dejavnosti pri d.o.o.

Graf: Standardna klasifikacija dejavnosti – registrirane glavne dejavnosti pri d.o.o.

Od skupno registriranih 119 družb z omejeno odgovornostjo na naši DATA točki SPOT Registracije je večina podjetij kot glavno dejavnost izbrala dejavnost trgovine. Standardna klasifikacija dejavnosti trgovino razmejuje kot posredništvo pri prodaji, trgovino na debelo in trgovino na drobno.

Kar zadeva druge dejavnosti, kot je razvidno iz grafa, je prevladovalo še gradbeništvo, poslovne storitve in oddaja nepremičnin. Pod druge storitvene dejavnosti smo prišteli glavne dejavnosti podjetij, ki se nanašajo na gostinske storitve, storitve čistilnih servisov, medijske storitve, arhitekturne storitve in zdravstvene storitve.

Pravni nasvet

Najbolj priljubljene dejavnosti v letu 2020

Brez dvoma je leto, ki je za nami, vplivalo na izbor glavne dejavnosti podjetij – epidemija je namreč zahtevala od podjetnikov prilagajanja tudi glede ukrepov vlade, ki jih je slednja za pomoč gospodarstvu sprejemala.

Tekom leta sta torej izstopali dve dejavnosti, ki ju vsebuje Standardna klasifikacija dejavnosti, in sicer spletna trgovina in druga poštna in kurirska dejavnost (dostava hrane na dom).

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja