Go to Top

(Novo) prijavo v zdravstveno zavarovanje (M1) lahko naredite do 8 dni vnaprej

(Novo) prijavo v zdravstveno zavarovanje (obrazec M1) lahko naredite do 8 dni vnaprej. Odjavo iz morebitnega prejšnjega zavarovanja uredi npr. delodajalec (obrazec M2), sami pa morate, če se ne boste naprej zaposlili, poskrbeti za svoje osnovo zdravstveno zavarovanje.

izobraževanje

Zaključna bilanca za leto 2019

Tik-tak, tik-tak! Vsak čas bo tu 31. marec in s tem oddaja letnih poročil samostojnih podjetnikov. Ga še niste pripravili?

Več informacij

Postopki z M obrazci na VEM točkah, vključno z VEM točko DATA (in na portalu e-Vem) se lahko urejajo za 8 dni prej ali pa 8 dni nazaj na določen datum. Torej, če bi se nekdo rad zavaroval s 1.4.2017 , bo to lahko naredil na ta datum 8 dni pred 1.4. ali pa do 8.4. na dan 1.4.

Prijava na delavnico

V primeru, ko vam preneha delovno razmerje, ne smete, če se ne boste zaposlili naprej, pozabiti na svoje zdravstveno zavarovanje. Če tega ne boste imeli urejenega, vam zdravstvene storitve namreč ne bodo na voljo.

prijavo v zdravstveno zavarovanjeV kolikor delavcu preneha delovno razmerje, bo delodajalec zanj uredil odjavo iz zdravstvenega zavarovanja z obrazcem M2. Če se bo delavec naprej zaposlil pri drugem delodajalcu, bo ta zanj uredil prijavo v zavarovanje z obrazcem M1.

V kolikor delavcu po končanem delovnem razmerju pripada prijava v Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ), za kar bo pripadal nadomestilo za brezposelnost, prijavo v obvezno zdravstveno zavarovanje uredi ZRSZ avtomatsko.

Prijava na delavnico

Če pa se po odjavi iz zdravstvenega zavarovanja v ZRSZ ne boste vključili in se odločite, da si boste prispevke obveznega zdravstvenega zavarovanja krili sami, potem boste morali to urediti fizično na najbližjem Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS).

Tudi za zavarovanje družinskih članov boste morali na najbližji ZZZS, prav tako pa boste morali to fizično storiti tudi s. p.-ji, če se s. p. prej izbriše iz registra podjetij, kot ga odjavijo iz zavarovanja. V takem primeru gre izbrisani s. p. s sklepom o izbrisu na ZZZS in si uredi sam odjavo iz zavarovanja.

Prijava na delavnico

V kolikor pa se po prenehanju pogodbe o zaposlitvi odločite za samozaposlitev, boste prijavo v zdravstveno zavarovanje opravili hkrati ob registraciji podjetja, če se odločite, da storitev, ki je brezplačna, hitra in enostavna, strokovno opravijo podjetniški svetovalci VEM točke DATA.

Registracija s. p. je hitra, brezplačna in enostavna! Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Spomnimo, na VEM točki DATA lahko urejate štiri M obrazce:

M obrazci na VEM točki DATA

Pomembno je, da na VEM točko DATA, če prijave delavca v zavarovanje (to je obrazec M1), niste opravili na naši VEM točki, prinesete s seboj! Več si lahko preberete tudi v Kje urejati M obrazce?

Postopek urejanja M obrazcev na VEM točki DATA je hiter, enostaven in brezplačen, nanj pa se morate predhodno naročiti na 01 600 1530 ali na data@data.si!

Morda vas zanima tudi:

Prijava na delavnico

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja