Go to Top

(Novo) prijavo v zdravstveno zavarovanje (M1) lahko naredite do 8 dni vnaprej

Prijavo v zdravstveno zavarovanje je moč urediti osebno ali elektronsko!

Prijavo v zdravstveno zavarovanje za novo zaposlitev (obrazec M1) lahko naredite do 8 dni vnaprej. Odjavo iz morebitnega prejšnjega zavarovanja uredi npr. delodajalec (obrazec M2), sami pa morate, če se ne boste naprej zaposlili, poskrbeti za svoje osnovo zdravstveno zavarovanje.

Izračunajte si plačo!

Postopki z M obrazci na VEM točkah, vključno z VEM točko DATA (in na portalu e-Vem) se lahko urejajo za 8 dni prej ali pa 8 dni nazaj na določen datum. Torej, če bi se nekdo rad zavaroval s 1.4.2017 , bo to lahko naredil na ta datum 8 dni pred 1.4. ali pa do 8.4. na dan 1.4.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Prijavo v zdravstveno zavarovanje ste z zakonom zavezani urediti!

V primeru, ko vam preneha delovno razmerje, ne smete, če se ne boste zaposlili naprej, pozabiti na svoje zdravstveno zavarovanje. Če tega ne boste imeli urejenega, vam zdravstvene storitve namreč ne bodo na voljo.

Registracija s. p. je hitra, brezplačna in enostavna! Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

V kolikor delavcu preneha delovno razmerje, bo delodajalec zanj uredil odjavo iz zdravstvenega zavarovanja z obrazcem M2. Če se bo delavec naprej zaposlil pri drugem delodajalcu, bo ta zanj uredil prijavo v zavarovanje z obrazcem M1.

V kolikor delavcu po končanem delovnem razmerju pripada prijava v Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ), za kar bo pripadal nadomestilo za brezposelnost, prijavo v obvezno zdravstveno zavarovanje uredi ZRSZ avtomatsko.

Če pa se po odjavi iz zdravstvenega zavarovanja v ZRSZ ne boste vključili in se odločite, da si boste prispevke obveznega zdravstvenega zavarovanja krili sami, potem boste morali to urediti fizično na najbližjem Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS).

podjetniško svetovanje

Tudi za zavarovanje družinskih članov boste morali na najbližji ZZZS, prav tako pa boste morali to fizično storiti tudi s. p.-ji, če se s. p. prej izbriše iz registra podjetij, kot ga odjavijo iz zavarovanja. V takem primeru gre izbrisani s. p. s sklepom o izbrisu na ZZZS in si uredi sam odjavo iz zavarovanja.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Prijavo v zdravstveno zavarovanje se ureja prek “M” obrazcev!

Spomnimo, na VEM točki DATA lahko urejate štiri M obrazce:

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja