Go to Top

Ukrepi vlade po praznikih se podaljšujejo še za en teden!

Ukrepi vlade za zajezitev epidemije so se v letu 2020 nenehno spreminjali. Spomnimo, da je nazadnje Vlada Republike Slovenije zadnji teden v letu sprejela ukrepe med prazniki, katerim je čez nekaj dni sledilo sproščanje nekaterih dejavnosti. Ostri ukrepi vlade naj bi veljali do 4. januarja letošnjega leta, a je vlada sklenila, da jih podaljša do 13. januarja 2021 in doda nekatere izjeme. Kaj skladno z ukrepi vlade lahko obratuje?

Informativni izračun plače

Situacija v državi vas je prisilila v to, da začnete s kolektivnim odpuščanjem delavcev? Preden se odločite za skrajni sklep, morda vaš posel lahko reši ukrep čakanja na delo od doma ali delo od doma. Če niste povsem prepričani, kako morata ukrepa biti pravno urejena, pišite našim pravnicam, ki sledijo aktualnim novostim. Pišite jim na data@data.si in povprašajte po ponudbi za individualno pravno svetovanje.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Ukrepi vlade med prazniki: kaj so sklenili?

Ukrepi vlade, ki so bili sprejeti že pred začetkom božično-novoletnega časa, so predvidevali, da bo vse storitvene dejavnosti, kjer se ni mogoče izogniti tesnim stikom, v obdobju od 24. decembra do 4. januarja, prizadel Odlok o prepovedi obratovanja.

PKP7 je potrjen: kaj prinaša podjetjem?

Tik pred koncem leta 2020 so odločevalci na seznam izjem, ki lahko obratujejo, dodali še druge izjeme. Skladno z ukrepi vlade so se zopet odprle tržnice s hrano, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij ter storitve frizerskih salonov.

Predvideno je bilo, da bodo svoja vrata te tri izjeme zopet zaprle 4. januarja 2021. Ukrepi vlade po novem predvidevajo, da se njihovo obratovanje v času epidemije omogoči do nadaljnjega.

Pravni nasvet

Ukrepi vlade po praznikih: kaj prinašajo?

Na včerajšnji seji je vlada z odlokom podaljšala trenutno veljavne omejitve v trgovini in ponujanju storitev. Skladno z ukrepi vlade se ohranijo izjeme, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe.

Že 4. januarja 2021 je med izjeme, ki lahko obratujejo v času epidemije, vlada dodala tudi fitnes centre in bazene. Skladno z ukrepi vlade lahko te dejavnosti odprejo svoja vrata, toda pod strogimi predpisi.

Karantena kot razlog za odpoved pogodbe o zaposlitvi

  • Pri izvajanju športno rekreativne dejavnosti je treba med udeleženci neprekinjeno vzdrževati najmanj pet metrov medsebojne razdalje.
  • Število oseb v zaprtih športnih površinah, v katerih se izvaja športno rekreativna dejavnost, se omeji na 50 kvadratnih metrov na posameznega udeleženca ali enega udeleženca, če je vadbeni prostor manjši od 50 kvadratnih metrov.

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom začne veljati 7. januarja 202. Veljal bo do vključno 13. januarja 2021.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja