Go to Top

Čakanje na delo doma: izjava o poravnanih davčnih obveznostih

Čakanje na delo doma po PKP7 prinaša novost glede na predhodne interventne zakone, ki so določali ta ukrep. Čakanje na delo doma po novem zakonu določa, da podatkov, ali ima delodajalec poravnane vse davčne obveznosti, ne bo več preverjal Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ). Ta odgovornost se je s PKP7 prenesla na delodajalca.

Informativni izračun plače

Razmišljate o tem, da bi tudi vi vaše zaposlene napotili na čakanje na delo doma? Niste povsem prepričani, kakšen je postopek in se bojite, da boste nehote v prekršku? Naše pravnice so vam v tem primeru lahko še kako v pomoč, saj redno spremljajo zakonodajo in bodo rešile vsako podjetniško zagato. Pišite naši pravni službi za pravno svetovanje na [email protected].

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Čakanje na delo doma: kako so po novem urejene izjave?

Predhodni interventni ukrepi, kot je na primer PKP6, so določali, da za potrebe izplačevanja povračil nadomestil plače in izvajanja nadzora, ZRSZ pridobiva podatke od Finančne uprave Republike Slovenije (FURS). Če je ZRSZ torej ugotovil, da ima delodajalec na dan vložitve vloge neplačane zapadle obveznosti, je vlogo delodajalca zavrnil.

Po novem mora izjavo priskrbeti delodajalec, ki s podpisano izjavo garantira, da ima poravnane vse davčne obveznosti. Namen uvedbe te spremembe je hitrejša obravnava vlog za čakanje na delo doma.

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Čakanje na delo doma: kaj izjava potrjuje?

Čakanje na delo doma po PKP7 v svojih določbah določa, da bo delodajalec s podpisom izjave:

  • izjavil, da ima na dan vložitve vloge plačane vse zapadle obveznosti,
  • izjavil, da ima izpolnjene obveznostih iz naslova predložitve vseh obračunov davčnih odtegljajev za dohodke iz delovnega razmerja za obdobje zadnjih petih let,
  • izjavil, da je zaposlenim na dan vložitve vloge poravnal vsa nadomestila plače.

PKP7 je potrjen: kaj prinaša podjetjem?

Gre za obveznosti iz naslova obveznih dajatev in drugih denarnih nedavčnih obveznosti v skladu z zakonom, ki ureja finančno upravo. Na podlagi te podpisane izjave bo za resničnost teh izjav delodajalec kazensko in materialno odgovarjal.

Karantena kot razlog za odpoved pogodbe o zaposlitvi

Kakšne posledice lahko doletijo delodajalca, ki uveljavlja ukrep čakanje na delo doma, a nima poravnanih vseh davčnih obveznosti?

Takšna podpisana izjava delodajalca se bo smatrala za lažno. V tem primeru bo moral delodajalec vsa prejeta sredstva v celoti vrniti.

Pravni nasvet

Kakšna je višina povračila izplačanega nadomestila plače za čakanje na delo od doma?

Čakanje na delo doma po PKP7 in določila vezana na izplačilo nadomestila plače ostajajo enaka, kot so določena po petem interventnem zakonu (PKP5).

Pogoji, ki jih mora delodajalec izpolnjevati, da uveljavlja čakanje na delo doma?

Čakanje na delo doma po PKP7 in določila vezana na izpolnjevanje pogojev ostajajo enaka, kot so določena v PKP5.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja