Go to Top

Odlok o prepovedi obratovanja bo obrtnike znova prizadel

Vlada je sprejela odlok o prepovedi obratovanja, s katerim je v rdečih regijah prepovedala opravljanje gostinske dejavnosti, delovanje frizerskih in kozmetičnih salonov pa je oklestila do te mere, da je lahko v prostoru ne glede na velikost samo ena stranka. Gostinci, kozmetiki in frizerji predlagajo drugačne ukrepe, saj bodo sicer primorani zapirati svoja podjetja.

Informativni izračun plače

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP-A) se ves čas spreminja. Ker so se na nas z dvomi in vprašanji obračali številni delavci in delodajalci, je naša pravna služba pričela z organizacijo brezplačnih webinarjev, na katerih vam predstavi, kakšna pomoč vam bo na voljo. Prijavite se na naš brezplačni webinar “Ukrepi delodajalca v času epidemije“ ali pišite našim pravnikom na data@data.si.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Sprejet odlok o prepovedi obratovanja

Vlada je sprejela odlok o prepovedi obratovanja s katerim je prepovedala opravljanje gostinske dejavnosti v rdečih statističnih regijah. Gostinci se upirajo in izpostavljajo, da gostinski lokali niso bili viri okužb. Mnogi so se odločili za drugačen način poslovanja in nudijo osebni prevzem ali dostavo na dom. A kljub temu se jim zdi zapiranje neupravičeno, zato predlagajo drugačne ukrepe. Predlagajo:

  • da bi lahko poslovali obrati s terasami (tako kot maja)
  • da bi lahko poslovali obrati, kjer se lahko zagotovi ustrezna varnostna razdalja

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Frizerski in kozmetični saloni imajo lahko lahko le 1 stranko

Delodajalci, potrebujete pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Odlok o prepovedi obratovanja je močno oklestil tudi delo kozmetičnih in frizerskih salonov. V regijah, ki so na rdečem seznamu, je lahko v prostoru hkrati samo ena stranka ne glede na velikost prostora. To je zanje nesprejemljiv ukrep. V enem salonu lahko namreč posluje več različnih podjetnikov, kar s tem, ko je bil sprejet odlok o prepovedi obratovanja, ni več mogoče. Kozmetični in frizerski saloni opozarjajo, da sosednje države kljub slabim epidemiološkim slikam takšnih omejitev nimajo. Prav tako opozarjajo, da tudi oni niso bili vir okužb.

Dvojno obdavčenje fizičnih oseb

Odlok o prepovedi obratovanja bo prinesel hude gospodarske posledice

Gostinci, kozmetiki in frizerji opozarjajo, da bo ta odlok o prepovedi obratovanja pustil hude posledice – izgubljena bodo številna delovna mesta, espeji pa bodo zapirali svoja podjetja.

Pravni nasvet

Kaj, če jih država ne bo uslišala pri zahtevah?

Če jih država pri predlogih ne bo uslišala, bodo od nje zahtevali, da jim v celoti pokrije nadomestila plač zaposlenim. Prav tako zahtevajo temelji dohodek in plačilo fiksnih stroškov, ki vključujejo tudi najemnine. Zahtevali bodo, da se jim zamrzne tudi odplačevanje kreditov in lizingov.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja