Go to Top

Dejavnost – Katero ste najpogosteje registrirali v letu 2019 na VEM točki DATA?

Dejavnost oziroma dejavnosti, ki so jih podjetniki v letu 2019 registrirali na VEM točki DATA,  le v malenkostih odstopajo od najpogosteje registriranih dejavnosti iz preteklega leta.Običajno na prehodu iz starega v novo leto delamo inventure, razne statistike in preglede. Tudi referenti VEM točke DATA smo pobrskali po statistiki. Zanimalo nas je, katera je tista dejavnost, ki je bila največkrat vpisana med dejavnosti podjetja.

Ste v dilemi katero dejavnost izbrati glede na storitev, ki jo želite opravljati? Naši strokovnjaki so pravi naslov za Vas! Pišite jim na data@data.si!

Informativni izračun plače

Zmagovalna dejavnost lanskega leta

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Enako kot leto poprej praktično ni podjetja oziroma podjetnika, ki ne bi med svoje izbrane dejavnosti 2019 uvrstil dejavnost 70.220 Drugo podjetniško in poslovno svetovanje. Gre za aktivnosti znotraj te šifre dejavnosti, ki zajemajo pomoč podjetjem pri poslovnih zadevah, projektno delo, svetovanje glede kadrovske, finančne in trženjske politike.

dohodnina kalkulator

Drugo, tretje, četrto…. deseto mesto

Glede registriranih  dejavnosti 2019 zasedajo, umetniške storitve, kjer prevladujejo aktivnosti povezane z izdelovanjem unikatnih izdelkov. Tej umetniški dejavnosti sledi dejavnost 85.510 Izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje na področju športa in rekreacije, kjer so zajeti osebni trenerji. Gre za  aktualno dejavnost, ki jo je registriralo več podjetnikov kot v letu poprej.

Tudi dejavnosti s tehničnega področja so bile lani v porastu. Med tehnične dejavnosti smo prišteli, oblikovalske storitve, storitve montaže strojev, naprav, pohištva, čiščenje, projektiranje in svetovanje na tehničnem področju. Približno enako pogosto so jih med svoje dejavnosti 2019 uvrstili tako podjetniki, ki so na naši Vem točki ustanovili d.o.o. oziroma so se v registr podjetij vpisali kot samostojni podjetniki.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Tehničnim dejavnostim sledijo druge storitvene dejavnosti (šoferske storitve, skrb za živali, medijske storitve, administracija…), oddajanje nepremičnin-pri čemer smo izrazit porast vpisa te dejavnosti zasledili pri samostojnih podjetnikih, ki so poleg dolgotrajnega najema registrirali tudi dejavnost oddajanje zasebnih sob gostom (Airbnb, Booking).

Na vrhu seznama dejavnosti 2019, konstantno že več let-spletna prodaja

Ni podjetja, ki se ukvarja s trgovinsko dejavnostjo, da ne bi med te dejavnosti uvrstilo prodajo prek spleta.

Spletna trgovina (47.910 Trgovina po pošti ali po internetu) raste z 20 odstotki letno in je v svetu že prevladujoč način prodaje izdelkov fizičnim osebam.

Če smo pri samostojnih podjetnikih opazili porast vpisa dejavnosti, ki zajemajo oddajo nepremičnin, pa so med podjetniki, ki so ustanovili d.o.o., izrazito prevladovale transportne storitve, pred informacijskimi storitvami, trgovino in gradbenimi storitvami. Da, gradbene dejavnosti je med svoje dejavnosti 2019, uvrstilo nekaj manj podjetnikov kot v preteklih letih.

Leto 2020, prinesi nam novo SKD2008

Referenti VEM točke DATA si v teh prazničnih dneh zaželimo kakšnega daru. Tako kot vsi. Naša največja želja je, da bi se našel » junak« v naši deželi, ki bi se lotil posodobitve, redukcije dejavnosti navedenih v Standardni klasifikaciji dejavnosti, pozor iz leta 2008!

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Morda vas zanima tudi:

  1. Izplačilo poslovne uspešnosti (božičnica) je lahko NEOBDAVČENO!
  2. Dodatek za delovno dobo – Kako se obračuna? 
  3. Pravica do odpravnine tudi ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi za določen čas
  4. Spremembe zakonodaje v letu 2019
  5. Minimalna plača z novim letom višja!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja