Go to Top

Štipendija je odlična priložnost

Štipendija nudi pluse tako za podjetja kot študente

Štipendija je dobra priložnost za podjetja, ki si želijo zagotoviti ustrezen kader, ki ga na trgu dela sicer težko najdejo. Prav tako pa je kadrovska štipendija odlična priložnost za študente, ki si lahko tako pokrijejo vsaj del stroškov šolanja, hkrati pa si zagotovijo tudi zaposlitev po končanem šolanju.

Informativni izračun plače

Kadrovska štipendija – kakšen je njen namen?

Bliža se začetek novega študijskega leta 2020/2021. Marsikateri študent tako že razmišlja, kako si bo zagotovil sredstva za kritje stroškov študija. Ena izmed možnosti je tudi kadrovska štipendija.

Ima vaše podjetje urejene pravilnike in obvezne akte? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Kadrovska štipendija je dobra predvsem zaradi povezovanja bodočih zaposlenih s podjetji, ki potrebujejo točno določen kader. Podjetje si s podelitvijo kadrovske štipendije lahko zagotovijo ustrezen kader, ki bi ga sicer na trgu dela težko našli, hkrati pa lahko tako že tekom izobraževanja pripravljajo štipendiste na delo v svojem podjetju.

Študenti si na drugi strani s pridobitvijo štipendije zagotovijo vsaj del sredstev za pokrivanje stroškov študija, hkrati pa si tudi že zagotovijo zaposlitev po končanem izobraževanju.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Kako poiskati štipenditorja oziroma štipendista?

Študenti, ki so zainteresirani za kadrovsko štipendiranje, lahko v stik s štipenditorji pridejo na več načinov.

Na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada v zavihku Izmenjevalnica lahko pregledajo razpisane kadrovske štipendije za tekoče študijsko leto. Potrebe delodajalcev po štipendistih pa objavljajo tudi regionalne razvojne agencije. Številna podjetja svoje potrebe po štipendistih objavljajo tudi na svojih spletnih straneh, internih glasilih ali javnih občilih.

Pravni nasvet

Obveznosti kadrovskih štipendistov

Pravice in obveznosti kadrovskih štipendistov določajo štipenditorji običajno že ob objavi svoje ponudbe. Najbolj značilna obveznost štipendistov pa je, poleg uspešnega zaključka šolanja, zaposlitev pri štipenditorju po zaključku šolanja. Koliko časa bo štipendist dolžan delati za štipenditorja, je odvisno od dogovora med podjetjem in štipendistom.  Najbolj pogosto pa je, da je štipendist v podjetju dolžan delati vsaj toliko časa, kolikor je prejemal štipendijo.

Podrobnejše pravice in obveznosti obeh strank je potrebno urediti s pogodbo o štipendiranju. Tako bo dogovor strank jasen in natančno določen, s čimer se stranki izogneta morebitnim nepotrebnim sporom v prihodnosti.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Koliko znaša kadrovska štipendija?

Koliko bo znašala kadrovska štipendija je odvisno od podjetja/bodočega delodajalca, ki jo podeljuje. Tudi višino štipendije naj stranki dogovorita z ustrezno pogodbo o štipendiranju.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja