Go to Top

Potrdilo PCT – kje ga lahko dobite in v kakšni obliki?

Potrdilo PCT lahko dobite v digitalni in papirnati obliki – kje in kako?

Potrdilo PCT je na voljo v vseh državah članicah Evropske unije. V Sloveniji ga na podlagi podatkov, vnesenih v Centralni register podatkov o pacientih, izdaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Pridobite ga lahko v papirnati in digitalni obliki, in sicer na portalu zVem. Za dostop do tega portala in s tem potrdila v digitalni obliki in tudi drugih storitev eZdravja je treba imeti kvalificirano digitalno potrdilo SIGEN-CA in/ali mobilno identiteto smsPASS.

Informativni izračun plače

NIJZ je izdal tudi brezplačno aplikacijo zVem, ki omogoča hranjenje in prikazovanje digitalnega potrdila PCT v mobilnem telefonu.

Potrdilo PCT v papirnati obliki lahko prejmete ob cepljenju na cepilnem mestu, pri osebnem zdravniku in v lekarni. Za pridobitev potrdila v lekarni je treba plačati.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Kaj vsebuje in omogoča potrdilo PCT?

Potrdilo PCT dokazuje, da je oseba, ki ga ima, pred manj kot šestimi meseci prebolela covidno bolezen, se proti njej cepila ali je bila testirana in bila pri tem negativna. Potrdilo lajša gibanje po državah Evropske unije.

Kalkulator za obračun dnevnic 

podjetniško svetovanje

Preverite višino dnevnic za službene poti 

Potrdilo nosi pomembne informacije o osebi, kot so ime in priimek, datum rojstva, datum izdaje, ustrezne informacije o cepljenju, testiranju in/ali prebolelosti covidne bolezni ter edinstveno oznako. Države, ki jih oseba obišče, teh podatkov ne smejo hraniti, lahko le preverijo, kdo je potrdilo izdal in podpisal, obdobje veljavnosti in pristnost. O pristnosti potrdila priča digitalni žig, ki tudi ščiti pred ponarejanjem. Potrdilo ima tudi QR kodo z vsemi bistvenimi informacijami.

Želite registrirati s.p.?

Potrdilo PCT lajša gibanje

Kot poudarjajo na NIJZ, potrdilo ni pogoj za prosto gibanje državljanov. To ostaja temeljna pravica v Evropski uniji, vendar pa omogoča obiskovanje prireditev ter olajša gibanje in potovanje znotraj EU. Ob tem lahko kadar koli vsaka posamezna država članica določa svoje pogoje za vstop in izstop iz države. Zato je dobro pred dopustovanjem v tujini nujno preveriti, kakšni pogoji veljajo v času potovanja v ciljnih državah. Tako se boste izognili morebitnim nevšečnostim na mejah.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja