Go to Top

Kam na dopust v letu 2021?

Kam na dopust – odločitev je v vaših rokah

Kam na dopust, je zagotovo vprašanje, ki se letošnje poletje pogosto pojavlja kot tema pogovora. Medtem ko nekateri prisegajo na Hrvaško, se drugi odločajo za daljša potovanja v druge evropske države. Nekateri pa ostajajo v Sloveniji in pridno koristijo turistične bone. Teh smo Slovenci porabili nekoliko več kot 50 odstotkov, a v veljavo že prihajajo novi.

 

Obračunajte si plačo!

 

Kam na dopust? – priljubljene turistične destinacije Slovencev

Potrebujete zanesljivo računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Po podatkih turističnih agencij so med najbolj priljubljenimi destinacijami Hrvaška, Grčija, Španija in Skandinavske države. Opustili so bolj eksotične države, kot so Severna in Južna Amerika, Azija in Avstralija.

Ljudje se zaradi nenehno spreminjajočih epidemioloških razmer v večji meri odločajo tudi za rizik odpovedi.

 

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

 

Kolikšen upad turizma beležimo v času epidemije?

V letu 2020, v času, ko je epidemija najmočneje prizadela gospodarstvo in turizem, smo v Sloveniji zabeležili 42 odstotkov manj prenočitev kot leto prej. Število prenočitev gostov iz tujine pa se je zmanjšalo za rekordnih 71 odstotkov. Pričakovanja za leto 2021 so podobna.

Število potovanj se je sicer v prvih mesecih letošnjega leta v primerjavi z lanskim aprilom povečalo za 88 odstotkov. Kljub temu pa so mednarodna potovanja še naprej močno okrnjena. Evropska unija je med pandemijo zabeležila kar 90-odstotni upad turizma.

Želite ustanoviti podjetje?

podjetniško svetovanje

DODATNI DNEVI DOPUSTA- Kdaj vam pripadajo?

Kam na dopust s turističnimi boni

Za tiste, ki se boste odločili in na dopust odšli kar v Sloveniji, boste ponovno lahko koristili nove turistične bone. Vlada je namreč sprejela interventni zakon, ki potrjuje turistične bone za vse polnoletne državljane v vrednosti 100 evrov. Uporaba bo raznolika, količina prejetih bonov pa ne bo vplivala na lanske turistične bone. Te lahko koristite še do konca tega leta.

 

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

 

Kam na dopust z digitalnim potrdilom

Slovenija ukinja sezname držav za vstop v Slovenijo. Za vstop bo od 15. julija ponovno veljal režim PCT. V karanteno vam tako ne bo treba, če ste covid-19 že preboleli, če ste bili cepljeni ali če ste bili testirani.

Evropsko digitalno potrdilo je zaživelo z julijem. To ne bo nadomestilo za osebni dokument, bo pa vsekakor lajšalo prehajanje mej med evropskimi državami.

 

Prevoz na delo bo od 01.07.2021  plačan manj

 

Kam na dopust – Malta se zapira za necepljene turiste

Malta bo kot prva država v EU zaprla meje za vse, ki niso cepljeni proti Covid-19. Pri tem bodo upoštevali britansko, evropsko in malteško potrdilo.

Omejitve za potovanja cepljenih oseb je 12. julija odpravila Finska. To pomeni, da bodo cepljeni turisti, ki prihajajo iz schengenskega območja, lahko vstopili brez karantene. Po besedah britanskega premiera bo večina veljavnih ukrepov na Britanskem otočju odpravljena 19. julija. Nekatere države pa že odsvetujejo potovanja v Španijo in na Portugalsko.

 

Prijavite se na e-novice

 

Torej – kam na dopust? Pred potovanjem svetujemo, da preverite vstopne pogoje države, kamor se odpravljate. Mnoge države namreč zahtevajo poleg PCT pogoja še prijavo v razne digitalne obrazce. Prav tako pa budno spremljajte spreminjajoče se pogoje v Sloveniji.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja