Go to Top

Podaljšanje turističnih bonov vse do konca leta 2021

Podaljšanje turističnih bonov za koriščenje tudi v naslednjem letu bo rešil zagato novega vala in zaprtij podjetij!

Podaljšanje turističnih bonov je le še ena med mnogimi aktualnimi tematikami med tistimi, ki svojega bona še niso unovčili, pa tudi med turističnim sektorjem, ki upa, da jih bo vsaj ta ukrep rešil pred zaprtjem podjetij. Vlada Republike Slovenije je na četrtkovi seji sklenila, da je podaljšanje turističnih bonov do konca 2021 najbolj smotrna odločitev.

Informativni izračun plače

Podaljšanje turističnih bonov: namen bonov?

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Podaljšanje turističnih bonov je lahko rešilna bilka za turistični sektor, ki ga je epidemija koronavirusa močno prizadela. Spomnimo, da je turistične bone prinesel tretji interventni zakon (PKP 3), unovčljivi pa so bili od 19. junija dalje.

  • Do turističnega bona v vrednosti 200 evrov so upravičene vse osebe, ki bodo v letu 2020 dopolnile 18 let.
  • Mlajši od 18. let bodo upravičeni do turističnega bona v višini 50 evrov.
  • Za vse imetnike bona velja isti pogoj, in sicer stalno prebivališče v Republiki Sloveniji.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Podaljšanje turističnih bonov do konca 2021

Vlada je sprva predvidela, da bo turistične bone moč koristiti do konca 31. decembra 2020. Zaradi slabe epidemiološke slike pa je Vlada zopet uvedla ostrejše ukrepe in sprejela Odlok o začasni prepovedi obratovanja. V luči sprejetjih ukrepov si je Vlada vseeno pridržala možnost za podaljšanje turističnih bonov, toda sprva je bilo govora, da jih bo moč uveljavljati do konca februarja 2021.

Da je prihodnost turistične panoge negotova, strokovne napovedi pa še naprej govorijo o dolgotrajnem, večletnem okrevanju, se zavedajo tudi med vladnimi vrstami. Na četrtkovi seji je zato Vlada sprejela, da je za potrebe omilitve posledic epidemije in obstoja turističnega sektorja najbolj smotrno podaljšanje turističnih bonov do konca leta 2021.

Pravni nasvet

Zakaj je podaljšanje turističnih bonov pomembno?

Podaljšanje turističnih bonov ob pričakovanju, da se bo v prihajajoče letu zdravstvena kriza umirila, je pomembna iztočnica za obstoj turizma. Vlada je namreč turistične bone kot ukrep za omilitev posledic uvedla zato, da bi pomagala panogi, ki ustvari okrog 10 % bruto domačega proizvoda (BDP).

Koriščenje turističnih bonov naj bi spodbudilo trošenje v preostalih delih turizma in gostinstva, kot so restavracije, muzeji in raznorazne atrakcije.

Pomembno je spomniti, da je doslej turizem v Sloveniji beležil stalno rast. V zadnjih petih letih se je Slovenija uveljavila kot atraktivna zelena destinacija. Turistični sektor je letos pričakoval rast števila tujih turistov za tri do pet odstotkov, a epidemija je te načrte prekrižala.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Razpoložljivi podatki kažejo, da je bilo oktobra ustvarjenih 36,6 % manj nočitev kot v enakem obdobju lani. Število nočitev tujih gostov se je zmanjšalo za 68,5 odstotka. Zahvaljujoč turističnim bonom pa se je število nočitev domačih gostov povečalo za 49,2 %.

  • Podatki Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) kažejo, da je bilo do 1. oktobra izkoriščenih 883.103 turističnih bonov v skupni vrednosti 113,74 milijona evrov.
  • V gorskih destinacijah, termah in na obali, so turistični boni rešili letošnjo poletno sezono, a žal med mestnimi med tujci priljubljenimi lokacijami, pa skorajda niso prinesli učinka.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja