Go to Top

Turistični bon – kje ga lahko unovčite?

Turistični bon -ali že veste kdaj, kje in s kom in boste koristili turistični bon? Preverite pojasnila Finančna uprava Republike Slovenije, ki bodo olajšala koriščenje turističnih bonov ter preprečila morebitne nevšečnosti! Primeri uporabe turističnih bonov so navedeni v nadaljevanju!

NOVO: BREZPLAČNI WEBINARJI

Oseba s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji na dan 13. 3. 2020 bo lahko od 19. 6. do 31. 12. 2020 unovčila turistični bon pri turističnih ponudnikih nastanitve v Sloveniji. Imetnik turističnega bona ne bo prejel v fizični obliki, pač pa ga bo prejel kot dobroimetje, ki ga vodi Finančna uprava v sistemu eDavki.

Informativni izračun plače

Kje lahko vnovčite turistični bon?

Potrebujete nasvet glede davčnih vidikov oddajanja nepremičnine? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Imetnik bona lahko unovči turistični bon pri ponudniku storitev na področju turizma, ki je vpisan v Poslovni register Slovenije na dan 13. 3. 2020. Poslovni subjekt mora biti vpisan tudi v register nastanitvenih obratov, ki ga vodi AJPES in opravlja dejavnosti po Standardni klasifikaciji:

  • 100 – Dejavnost hotelov in drugih podobnih nastanitvenih obratov,
  • 201 – Počitniški domovi in letovišča,
  • 202 – Turistične kmetije s sobami,
  • 203 – Oddajanje zasebnih sob gostom,
  • 204 – Planinski domovi in mladinska prenočišča,
  • 209 – Druge nastanitve za krajši čas,
  • 300 – Dejavnost avtokampov, taborov.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Ali je turistični bon prenosljiv in kako ga lahko prenesem?

Turistični bon je mogoče prenesti med:

  1. sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena (stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki),
  2. zakonci, zunajzakonskimi partnerji,
  3. partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi (zveza dveh istospolnih partnerjev),
  4. otroci in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši.

Bon je prenosljiv na podlagi podpisanega obrazca Izjava upravičenca o prenosu bona, ki jo podpiše imetnik bona , pridobitelj pa jo mora ob koriščenju bona predložiti ponudniku storitve.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Primeri uporabe turističnih bonov v praksi

Koristiti želite bon sami ali s svojo družino

V primeru, da želite koristiti turistični bom izberite in rezervirajte termin pri ponudniku turističnih storitev. Receptorju ob prihodu povejte, da bi radi unovčili turistični bon. S seboj imejte osebne izkaznice ali potne liste vseh članov družine. Izpolniti boste le en obrazec, ki vam ga bo posredoval receptor. Receptor bo na podlagi vaših osebnih dokumentov in izpolnjenega obrazca na svojem računalniku preko informacijskega sistema Finančna uprave unovčil bone.

BRUTO NETO PLAČA

Vaš otrok bo letoval z osebo, ki ni njegov zakoniti zastopnik

Zakoniti zastopnik (oče oz. mati) ali skrbnik otroka  mora podpisati posebno izjavo, da bo otrok koristil bon po tretji osebi. To izjavo mora tretja oseba (npr. babica, teta, sosed, razni klubi …) v postopku koriščenja bona predati receptorju. Otrok mora ima s seboj svojo osebno izkaznico ali potni list. Receptor bo na podlagi osebnih dokumentov in omenjenih obrazcev na svojem računalniku preko informacijskega sistema FURS unovčil bone.

ZNESEK REGRESA 2020

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja