Go to Top

Turistični boni unovčljivi od 19. junija dalje!

Turistični boni – kdo je upravičen do turističnih bonov? Ali turistični boni omogočajo plačilo  nastanitve ali plačilo nastanitve s prehrano ter ostale storitve (npr. vodenje izletov, animacijski program)? Ali turistični boni omogoča izplačilo denarja, v primeru, da ga na izkoristimo v celoti?

NOVO: BREZPLAČNI WEBINARJI NA DATI

Se sprašujete ali vam tudi v času koronavirusa pripada pravica do koriščenja letnega dopusta? Lahko zahtevate za neizplačan dopust izplačilo nadomestila?  Kako je s pravico do regresa? Ne zgolj turistični boni, tudi dopust in regres sta pogosti temi pogovorov. Delodajalci, vabimo vas, da se prijavite na naš brezplačni webinar, kjer vam bomo predstavili pravice, možnosti in obveznosti delodajalcev pri urejanju delavnopravnih razmerij z zaposlenimi.

Informativni izračun plače

Kdo je upravičen do turističnih bonov?

Potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz Tretjega koronskega paketa? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Do turističnega bona je upravičena oseba s stalnim prebivališčem v Sloveniji na dan 13. 3. 2020. Na ta dan je bila v Republiki Sloveniji uvedena epidemije COVID-19. Do turističnega bona v vrednosti 200 evrov so upravičene vse osebe, ki bodo v letu 2020 dopolnile 18 let. Mlajši od 18. let bodo upravičeni do turističnega bona v višini 50 evrov. Za vse imetnike bona velja isti pogoj; to je stalno prebivališče v Republiki Sloveniji.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Vlada Republike Slovenije je izdala Uredbo o načinu vnovčitve bona za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje turizma. Uredba določa način koriščenja turističnih bonov preko informacijskega sistema FURS, povračilo sredstev preko informacijskega sistema FURS ter način vodenja in upravljanja evidence bonov.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Turistični boni

Turistični bon se unovči tako, da se imetnik bona ob prijavi na dan prihoda pri ponudniku storitve prijavi ter ponudnika prenočitve obvesti, da bo za opravljeno storitev unovčil bon. Ponudnik storitve nato v informacijski sistem FURS vnese podatke o imetniku bona, na podlagi katerih FURS v informacijskem sistemu označi unovčenje bona (zmanjša njegovo dobroimetje) ter vrednost bona v znesku opravljene storitve izplača ponudniku prenočitve.

Pravica do regresa in čakanje na delo

Turistični boni bodo unovčljivi za nastanitev ali za nastanitev z zajtrkom. S turističnim bonom bodo lahko imetniki  plačevali storitve, ki se nanašajo na nastanitve in nastanitve z zajtrkom, ki jih nudijo hoteli, počitniški domovi, kampi, turistične kmetije in vsi ostali podobni nastanitveni obrati za kratkotrajno bivanje. Turistični boni bodo deljivi in se bodo lahko unovčili v večkratnem znesku. Izplačilo bona v denarju ni možno. Turistični boni bodo unovčljivi od 19. junija naprej. Ni pa še znano ali bodo turistični boni vnovčljivi do konca leta ali do konca januarja 2021.

BRUTO NETO PLAČA

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja