Go to Top

Novi turistični boni kmalu na razpolago

Novi turistični boni so ena izmed novosti, ki jih prinaša predlog novega interventnega zakona

Novi turistični boni so eden izmed ukrepov, ki ga uvaja predlog interventnega zakona za pomoč gospodarstvu. Za polnoletne prebivalce bodo v vrednosti 100 evrov, za mladoletne pa v vrednosti 50 evrov.

Obračunajte si plačo!

Novi turistični boni potrjeni s predlogom novega interventnega zakona

Potrebujete zanesljivo računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Vlada RS je prejšnji teden potrdila predlog novega interventnega zakona. Gre za Zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije COVID-19 (ZIUPGT).

S strani Vlade RS je predlog zakona torej že potrjen, čaka pa se še na sprejem v Državnem zboru. Šele potem bo zakon tudi dejansko začel veljati. To bi se lahko zgodilo že sredi meseca julija.

Eden izmed ukrepov, ki ga uvaja predlog interventnega zakona, so tudi novi turistični boni. Namenjeni so izboljšanju gospodarskega položaja na področju potrošnje v turizmu in gostinstvu, pa tudi športu in kulturi.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Kdo so upravičenci?

Tudi tokrat bodo upravičenci, ki jim pripadajo novi turistični boni, vsi prebivalci s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Vrednost turističnih bonov za odrasle oziroma polnoletne osebe bo 100 evrov, za mladoletne osebe pa 50 evrov. Tudi novi turistični boni bodo, tako kot boni uvedeni v lanskem letu, prenosljivi.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Novi turistični boni in njihova veljavnost

Novi turistični boni bodo veljali do konca letošnjega leta, torej do konca leta 2021. Predvidena pa je tudi možnost podaljšanja veljavnosti za šest mesecev. Če bi se namreč zgodilo, da koriščenje bonov določen čas ne bo mogoče, bo predvideno obdobje koriščenja bonov podaljšano.

davčno svetovanje

Koriščenje novih turističnih bonov

Z uvedbo novih turističnih bonov se širi tudi nabor dejavnosti, za katere jih bo mogoče koristiti. Če smo lanske turistične bone lahko koristili le za storitev nočitve z zajtrkom, je nabor dejavnosti tokrat občutno širši.

Novi turistični boni bodo tako uporabni tudi za ostale dejavnosti s področja gostinstva in turizma, pa tudi za športne in kulturne dejavnosti. Z novimi boni bo tako npr. mogoče plačati tudi vstopnico za koncert, fitnes ali pa kosilo v restavraciji. Pri tem pa bodo ponudniki storitev lahko določili najnižji znesek, za katerega je mogoče bone koristiti.

Preberite tudi: Bruto plače so se v povprečju dvignile

Ponudniki storitev – pogoji

Kot ponudniki storitev, ki bodo lahko sprejemali plačilo z boni, bodo lahko nastopali poslovni subjekti, ki imajo registrirano eno izmed 26 različnih dejavnosti s področja turizma, gostinstva, kulture in športa.

Novi turistični boni bodo unovčljivi tudi pri tistih ponudnikih storitev, ki so dejavnost pričeli opravljati šele v letošnjem letu.

Želim se prijaviti na e-novice

In kaj bo s starimi boni?

Novi turistični boni ne bodo vplivali na bone, ki so bili uvedeni v lanskem letu. Te bo tako še naprej mogoče koristiti. Novost, ki se uvaja pa je ta, da bodo novi turistični boni unovčljivi tudi pri tistih ponudnikih, ki so dejavnost pričeli opravljati letos.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja