Go to Top

PKP za novo interventno pomoč gospodarstvu

PKP v fazi usklajevanja za nove pomoči gospodarstvu, še posebej turizmu

PKP je že dolgo pričakovan nov interventni zakon, ki ga ministrstvo usklajuje že več kot 3 mesece. Predlog zakona PKP omenja podaljšanje določenih državnih ukrepov, kot so čakanje na delo, mesečni temeljni dohodek za s.p.-je, subvencioniran skrajšan delovnik, sofinanciranje izplačila regresa za letni dopust. Poleg tega pa nov zakon uvaja tudi izdajo novih turističnih bonov in izplačila enkratnega dodatka za turizem.

Izračunajte si plačo!

Nov predlog PKP uvaja višji mesečni temeljni dohodek

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Predlog novega PKP, ki je bil objavljen pretekli teden, podaljšuje ukrep mesečnega temeljnega dohodka do konca septembra. Višina pomoči samostojnim podjetnikom naj bi po novem znašala 1.200 EUR, upravičenci pa so vsi samostojni podjetniki, ki so svojo dejavnost registrirali najpozneje do 1.marca 2021 in katerim so prihodki v letošnjem letu upadli za vsaj 45% glede na lansko poslovno leto. Za pridobitev temeljnega dohodka bodo morali izpolniti izjavo o izpolnjevanju pogojev.

Regres za upokojence 2021

Podaljšanje ukrepov za podjetja z zaposlenimi

Novi PKP tudi predvideva podaljšanje ukrepov čakanja na delo in subvencioniranega krajšega delovnika do konca leta 2021. Ukrep pa bodo lahko koristili delodajalci, ki so bili registrirani najkasneje do 31. decembra 2020 in izpolnjujejo zadosten upad prihodkov oziroma pogoj nezadostnega zagotavljanja dela zaposlenim.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

PKP omogoča sofinanciranje regresa za letni dopust

Delodajalcem v določenih panogah (npr. gostinci, ponudniki turističnih nastanitev, potovalne agencije itd.) naj bi država financirala izplačilo regresa za letni dopust. Delodajalci, ki bodo lahko koristili ta ukrep morajo biti registrirani najkasneje do 31.maja 2021, njihovi prihodki glede na prejšnje leto pa morajo izpolnjevati pogoj upada za vsaj 10%.

pravno svetovanje

PKP prinaša nove turistične bone

Novi PKP omogoča tudi koriščenje turističnih bonov, ki bodo predvidoma izdani v juliju. Izdani bodo v vrednosti 50 evrov na posameznika, unovčiti pa jih bo mogoče do konca letošnjega leta. Predvideva se tudi širši nabor ponudnikov, kjer bo turistične bone možno izkoristiti.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Enkratni dodatek za turizem

Tokratni PKP je namenjen predvsem reševanju turističnega sektorja, ki ga je epidemija najbolj prizadela. Podjetja namreč zaradi državnih ukrepov niso mogla izvajati svoje dejavnosti.

Enkratni dodatek bodo prejela podjetja in posamezniki. Pogoj je upad letnih prihodkov glede na leto 2019 upadel za več kot 70%. Za izračun izplačanega dodatka se uporablja sledeča formula: osnova so letni prihodki od prodaje v letu 2019, ki se izračunajo po naslednji formuli za vsak mesec posebej: prihodki v letu 2019 x 30,4 / število dni poslovanja v letu. Vračilo je desetina rezultata, preračunanega na leto dni.

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja