Go to Top

Obveznosti delodajalca pri subvencioniranju skrajšanega delovnega časa

Obveznosti delodajalca pri subvencioniranju skrajšanega delovnega časa – ali jih poznate? Na kaj mora biti pozoren delodajalec, ki zaprosi za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa? Ali delodajalec delavcem, za katere pridobi subvencijo zaradi skrajšanega delovnega časa,  lahko odredi nadurno delo? Obveznosti delodajalca pri subvencioniranju skrajšanega delovnega časa so jasne in jih je potrebno dosledno upoštevati, sicer boste morali vrniti celotna sredstva z zamudnimi obrestmi.

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Subvencije, ki jih delodajalci lahko prejmejo na osnovi protikoronskih ukrepov lahko olajšajo prebroditev krize, v kateri so se znašli. Pravniki DATA pa kljub temu opozarjajo, da je potrebno dosledno upoštevati zakonodajo tudi glede obveznosti. Inšpektorji so namreč napovedali dosledno izvajanje nadzora pri tistih delodajalcih, ki so prejeli državno pomoč! Če vam obveznosti delodajalca ne dajo spati nam pišite na [email protected] ali nas pokličite na 01 6001 528 in povprašajte po ponudbi!

Informativni izračun plače

Obveznosti delodajalca pri subvencioniranju skrajšanega delovnega časa

Potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz Tretjega koronskega paketa? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Delodajalec lahko zaprosi za subvencijo skrajšanega polnega delovnega časa, če izpolnjuje pogoj, da vsaj 10% zaposlenim ne more zagotavljati 90% dela.  Paziti pa mora, da izpolnjuje ostale pogoje, ki jih predvideva veljavna zakonodaja!

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Kakšne so torej obveznosti delodajalca?

Obveznosti delodajalca so sledeče:

  1. da redno in v roku izplačujete plače in nadomestila plač,
  2. da vodite evidenco o izrabi delovnega časa za delavce, za katere uveljavljate subvencijo za skrajšan delovni čas,
  3. da v roku 3 dni sporočite Zavodu za zaposlovanje, da ste delavcu odredil čakanje na delo. Vlogo za uveljavljanje subvencioniranega delovnega časa morate preko Portala za delodajalce na spletni strani Zavoda za zaposlovanje vložiti v roku 15. dni od odreditve čakanja na delo.
  4. da delavcem ne odreja nadurnega dela, neenakomerno ne razporediti ali začasno prerazporediti delovnega časa, če to delo lahko opravi z delavci, ki jim je odrejeno delo s skrajšanim delovnim časom.
  5. v času prejemanja subvencije in še mesec dni po tem ne sme delodajalec iz poslovnega razloga odpustiti oziroma odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavcu, za katerega je uveljavljal subvencijo za skrajšan delovni čas. Prepoved odpuščanja ne velja za delavce, za katere je bil program razreševanja presežnih delavcev sprejet že pred 13. marcem 2020 in delodajalec za te delavce ni uveljavil subvencije po tem zakonu ali prejšnjih interventnih zakonih.

Zakon prav tako prepoveduje delodajalcem izplačilo dobička, kupovanje lastnih delnic ali lastnih deležev ali izplačila nagrad za delovno uspešnost poslovodstvu.

ZNESEK REGRESA 2020

Potrebujete pravni nasvet glede obveznosti delodajalca? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja