Go to Top

Padec BDP-ja hujši kot v krizi 2009! A okrevanje predvideno hitreje!

Padec gospodarske aktivnosti je Banka Slovenije (BSI) beležila tudi v drugem četrtletju – čas ko so korona omejitve bile najbolj na udaru. Hujšega padca v 24 letih Slovenije še ni bilo!

Informativni izračun plače

Imate zanimiv hobi? Razmišljate o samostojni podjetniški poti in bi se želeli kar najbolje opremiti z informacijami? Vabljeni na naša brezplačna podjetniška izobraževanja! Pridobili boste vse potrebne informacije o prednostih samozaposlitve že pred registracijo podjetja! Za rezervacijo termina na DATA točki SPOT registracija pa nam pišite na [email protected]!

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Padec BDP v številkah in recesija

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Rok Gros, DataRok Gros, Data

Podatki 9,6 % padec BDP-ja glede na že krizno prvo četrtletje. Prva polovica leta pa 7,9 % nižji BDP kot enaka polovica leta v 2019. Padec BDP-ja v dveh zaporednih četrtletjih uradno zaznamuje tudi obdobje recesije. Medletna primerjava padca pa je zajezena pri 12,9 %.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Koliko časa bo negativen trend in padec BDP-ja vztrajal?

Negativen trend BDP v finančni krizi v letu 2009 je bilo mogoče občutiti še 1,5 leta. A v primeru korona-krize je predvideno okrevanje hitrejše –saj gre tudi za bolj sistematičen in enovit pristop k reševanju iz krize. Temu priča tudi načrtovana finančna pomoč EU njenim državam članicam.

BSI po trendih napoveduje razmere v gospodarstvu, kjer se bo padec gospodarske rasti v letošnjem letu gibal bliže »manj neugodnega« scenarija. Tako se po tem scenariju napoveduje padec 6,5  %, kot je bila napovedana že junija. A pri BSI svarijo na nadaljnja gibanja v primeru močnejšega zaostrovanja epidemioloških razmer.

BRUTO NETO PLAČA

Padec tudi v drugih državah po svetu

Podatki za nekatere druge države kažejo še hujšo sliko. Tako so večji padec BDP-ja zabeležili tudi v Veliki Britaniji (20,4 %), v Španiji (18,5 %), v Franciji (17,7 %) in v ZDA skoraj za tretjino (32,9 %).

Območje evra je beležilo 12,1 % padec BDP, v EU pa 11,9 %.
Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Padec najbolj zaznali v zasebnih storitvah!

Upad beleži BSI tako pri končni potrošnji, tako na domačem kot zunanjem povpraševanju. Padec končne potrošnje domačih gospodinjstev je 21,2 %. Padec statistiki beležijo tudi pri bruto investicijah v osnovna sredstva. Te so padle za 12 %, pri investicijah v stroje in opremo pa več kot 25 %.

Zmanjšanje izvoza v primerjavi z uvozom je bilo 24,5 % – pri tem blaga 21,9 %, izvoz storitev pa 35 %. Tudi uvoz je upadel za četrtino – blaga za 24,4 % storitev pa 28,2 %.

Zaposlenost se je v primerjavi z letom 2019 zmanjšala za 2 %, po de-sezoniranih podatkih pa za 3,7 odstotka.

Izdatki za gorivo in storitve pri domači potrošnji  so najbolj izrazito upadli v drugem četrtletju, a to je vsekakor najbolj povezano z ustavitvijo gospodarstva.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Upad cen cen in deflacija na mesečni ravni

Upad cen in deflacija zabeležena tudi (še) v avgustu. Ta je ocenjen pri 0,7 %. Največ so k tem pripevale cene naftnih derivatov in  umiritev rasti cen storitev.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja