Go to Top

Boni – bomo z njimi rešili slovensko turistično sezono?

Boni, ki naj bi pomagali turistični panogi, ki je (bila) zaradi trenutne situacije najbolj prizadeta med vsemi, so v uporabi dober mesec dni. Od 19. junija do 19. julija je bilo unovčenih nekaj manj kot 150.000 bonov. Skupna vrednost koriščenih bonov je 20.5 milijona evrov. Učinek ukrepa naj bi poleg neposrednega priliva nastanitvenim obratom pripomogel tudi k posrednemu učinku v turistični panogi in k večjemu deležu domačih turistov v Sloveniji tudi v prihodnje.

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Ponudniki nastanitvenih kapacitet, veste, da plačilo z bonom predstavlja gotovinsko plačilo? Potrebujete dodatne informacije glede knjiženja tovrstnih transakcij? Pišite našim računovodskim svetovalcem na data@data.si.

Informativni izračun plače

Kakšna je statistika zadnjega meseca?

Kot je bilo pričakovano, so boni trenutno najpogosteje koriščeni na Obali. Sledijo ji Gorenjska, Posočje in kraji, v katerih se nahajajo terme. Boni so največkrat unovčeni za (podaljšan) konec tedna. Prednjačijo rezervacije za 2 do 4 noči. Povprečna starost dopustnikov, ki so doslej koristili bone, je nekaj manj kot 40 let. Število unovčenih bonov narašča, in sicer za 5.000 do 11.000 na dan. Povprečna vrednost bona je trenutno 140 evrov, nekaj manj kot polovica turistov bona ni porabila naenkrat.

BRUTO NETO PLAČA

Po Sloveniji s “počivavčerji”

Minister Počivalšek ocenjuje, da imajo Slovenci do ukrepa pozitiven odnos, na kar kaže tudi šaljiv izraz, ki so ga pridobili turistični boni – ne potujemo z vavčerji, temveč s počivavčerji.

Prav tako je minister pohvalil hiter odziv na pozive tistih, ki so sprva ostali zunaj ukrepa. Sedaj so boni lahko unovčeni pri vseh ponudnikih turističnih namestitev, ki so se za to odločili – tako pri stalnih kot pri sezonskih.

REZERVACIJA TERMINA NA VEM TOČKI DATA

Nočejo, da se ponovi zgodba iz leta 2008

Boni vsem upravičencem (tistim, ki so imeli na dan 13. 3. 2020 v Sloveniji stalno prebivališče in novorojenčkom do konca leta) omogočajo, da spoznavajo lepote Slovenije. Hkrati pomagajo panogi, ki neposredno zaposluje skoraj 60.000 ljudi in ustvari okrog 10% bruto domačega proizvoda. Nastanitveni objekti so bili namreč po izbruhu epidemije več tednov zaprti. Zaradi zaprtih meja in previdnosti pa letos ne morejo računati na večje število tujih gostov. Vlada računa, da bo koriščenje turističnih bonov spodbudilo tudi trošenje v preostalih delih turizma in gostinstva, kot so restavracije, atrakcije, muzeji in druga ponudba.

Potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz Četrtega protikoronskega paketa? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Ukrepi za pomoč gospodarstvu se bodo izvajali tudi naprej, saj država noče, da se ponovi zgodba iz leta 2008, ko smo po besedah Počivalška “padli v tesno socialno zanko”. Še pred koncem poletje so zato napovedali pripravljen načrt za okrevanje gospodarstva. Študijo in načrt pripravljajo skupaj z ekipo ljubljanske ekonomske fakultete, ki jo vodi profesor Dušan Mramor.

Pravni nasvet

Kje in kako bodo koriščeni vaši turistični boni?

V praksi so boni unovčeni s pomočjo informacijskega sistema Finančne uprave RS eDavki. Bone lahko unovčite tako, da pri prijavi na turistični destinaciji priložite osebno izkaznico ali potni list in poveste, kakšen znesek želite unovčiti, ter izpolnite obrazec o potrditvi unovčitve bona, ki ga lahko prejmete na recepciji. Če npr. vaš otrok letuje s sosedom, potrebujete prej izpolniti pooblastilo tretji osebi za unovčitev bona, če npr. babica podari bon vnuku, pa morate s sabo prinesti natisnjeno izjavo o prenosu bona.

A bona ne morete prenesti na kogarkoli – preverite, kaj pravzaprav pomeni plačilo z bonom in na koga bon lahko prenesete.

Potrebujete pomoč pri izdelavi poslovnega načrta?

Zasedenost ponudb, kjer so lahko unovčeni turistični boni, je trenutno zelo visoka, ravno v nedeljo popolne pa je bilo po besedah generalnega direktorja Finančne uprave Petra Jenka opravljenih rezervacij za še dodatnih 23.000 bonov. Na pomoč pri iskanju vam lahko priskoči tudi spletna stran vavčer.si, ki si na podlagi podatkov, pridobljenih iz AJPES-a, trudi prikazovati vse nastanitvene obrate, kjer lahko koristite turistični bon.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin pri našem davčnem svetovalcu! Pišite nam na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja